از آنجایی که اتریوم و سولانا در لیست ۵ ارز دیجیتال برتر قرار دارند، بسیاری از مردم به دنبال بررسی تفاوتهای اصلی این دو هستند؛ بنابراین اگر نمیتوانید بین اتریوم و سولانا یکی را انتخاب کنید، بدانید که تنها نیستید. با توجه به اینکه هر دو پروژه سرتیتر خبرها و پیشروان صنعت در زنجیره قراردادهای هوشمند و بلاک چین هستند، معمولاً سردرگمیهایی را ایجاد میکنند. با این حال، تفاوت بین این دو بلاک چین چیست؟
در این مقاله از اوکی ایکس قرار است به بررسی تفاوتهای کلیدی بین این دو شبکه بپردازیم و آنها را عمیقاً مقایسه کنیم. در ادامه تیم توسعه دهنده، تاریخچه و توکنهای بومی اتریوم و سولانا را بررسی خواهیم کرد. بهعلاوه تغییرات زیرساختهای آنها مانند مدلهای اجماع، استانداردهای توکن و همچنین طرحهای قراردادهای هوشمند را توضیح میدهیم.
بررسی اجمالی و مقایسه سولانا و اتریوم
برای بررسی تفاوتهای بین این دو شبکه، فاکتورهای متعددی را باید در نظر بگیرید. قبل از بررسی جزئیات، مهم است که تاریخچه و پیشینه تیم توسعه هر پروژه را بدانید. به یاد داشته باشید که این اطلاعات میزان قوی بودن پایههای یک پروژه را نشان میدهد.
تاریخچه اتریوم
ویتالیک بوترین، نابغه ۱۹ ساله کامپیوتر و علاقهمند به بیت کوین، اتریوم را در سال ۲۰۱۳ ایجاد کرد. بوترین با اضافه کردن قابلیتهای قرارداد هوشمند، بلاک چین را از یک سرویس پرداخت ساده تراکنشی “A به B” به یک سندباکس توسعه منبع باز برای برنامههای غیرمتمرکز (dapps) تبدیل کرد. گاوین وود، چارلز هاسکینسون، آنتونی دی ایوریو، و جوزف لوبین متخصصان علوم کامپیوتر به عنوان بنیانگذاران این انقلاب به ویتالیک بوترین پیوستند.
بنیاد اتریوم (EF)، یک بخش بزرگی از جامعه این رمز ارز را تشکیل میدهد که مسئولیت توسعه و نگهداری شبکه اتریوم را بر عهده دارد. با این حال، شبکه توسط یک شرکت واحد، کنترل یا مدیریت نمیشود. این سازمان پروژههای زیادی را تسهیل میکند تا جامعه جهانی مهندسین، هنرمندان، رهبران، کارآفرینان و هولدرهای اتریوم بتوانند در اکوسیستم مشارکت کرده و آن را بهبود بخشند.
این همکاریها شامل رویدادهایی مانند Ethereum Devcon است که هر سال برگزار میشود. علاوه بر این، EF یک برنامه کمک هزینه تحصیلی و برنامه کمک به اکوسیستم را به توسعهدهندگان ارائه میدهد تا پروژههایی را بر اساس یا با استفاده از فناوریهای اتریوم، ایجاد کنند.
تاریخچه سولانا
آناتولی یاکوونکو، مهندس علوم کامپیوتر و متخصص سیستمهای توزیع شده، در سال ۲۰۱۷ وایتپیپری نوشت که مفهوم “اثبات تاریخ” را معرفی کرد. یاکوونکو میدانست که ایجاد اجماع ساعتی برای شبکههای غیرمتمرکز، بر اساس تخصص او در Qualcomm، D۲iQ (قبلاً Mesosphere) و دراچباکس به سهگانه بلاک چین یعنی افزایش مقیاسپذیری بدون به خطر انداختن تمرکززدایی یا امنیت، کمک میکند.
گرگ فیتزجرالد، همکار سابق کوالکام، چند ماه بعد وایت پیپر یاکوونکو را اجرا کرد و پروژهای را با نام «سیلک» در گیت هاب منتشر کرد. پروژه فیتزجرالد به خوبی جلو رفت و ۱۰,۰۰۰ تراکنش را در کمتر از ۰. ۵ ثانیه تأیید کرد. اندکی پس از آن، یکی دیگر از دوستان کوالکام، استفان آکریج، پتانسیل توان عملیاتی اضافی را با بارگذاری تأیید امضا در پردازندههای گرافیکی پیشنهاد کرد.
یاکوونکو از فیتزجرالد و آکریج کمک گرفت و هر سه آنها بنیاد سولانا را در مارس ۲۰۱۸ تأسیس کردند. این پروژه در ابتدا با نام “لوم” شناخته میشد. با این حال، یک پروژه لایه ۲ اتریوم با نام «شبکه Loom» تقریباً در همان زمان شروع شد و سردرگمیهایی را در دنیای ارزهای دیجیتال ایجاد کرد. در نتیجه این پروژه با همکاری یاکوونکو، فیتزجرالد و آکریج به «سولانا» تغییر نام داد.
جدول آماری تفاوتهای سولانا با اتریوم
اتریوم | سولانا | |
تاریخ راهاندازی | جولای ۲۰۱۵ | مارچ ۲۰۱۸ |
مارکت کپ | ۳۷۲.۶ میلیارد دلار | ۳۷.۷ میلیارد دلار |
رتبه بازار | ۲ | ۹ |
تراکنش در ثانیه (TPS) | ۲۰ تراکنش در ثانیه | تا ۶۵ هزار تراکنش در ثانیه |
حجم بلاک | ۱.۸۷۵ مگابایت | ۱۰ مگابایت |
تعداد برنامه های غیرمتمرکز (dApps) | بیش از ۳۷۰۰ | بیش از ۵۰۰ |
تعداد کاربران فعال روزانه | ۶۲۹,۰۰۰ | ۲۳۲,۰۰۰ |
میانگین هزینه تراکنش | ۲۵ تا ۳۰ دلار | ۰.۰۰۰۲۵ دلار |
تعداد نودها | ۵۹۱۷ | بیش از ۱۴۰ |
تفاوت زیرساختی سولانا و اتریوم
از نظر کاربری، هر دو بلاکچینهای عمومی، منبع باز و سازگار با قراردادهای هوشمند هستند. با این حال، مقایسه زیرساخت و معماری بلاکچین اتریوم و سولانا طیف گستردهای از پیشرفتهای فناوری را نشان میدهد. در حالی که هر دو بلاکچین هدف یکسانی را دنبال میکنند، اما این کار به روشهای متفاوتی انجام میشود. زبانهای برنامهنویسی، مدلهای اجماع، و ابزارهای توسعه همه نمونههایی از این تفاوتها بین این دو بلاکچین هستند.
زیرساخت سولانا
اجزای زیرساخت نوآورانه بلاکچین سولانا از ۸ ویژگی اصلی تشکیل شده است. ویژگی نخست، اولین زمان اجرای قراردادهای هوشمند موازی جهان، سیلول (Sealevel) است. برخلاف زمانهای اجرا مبتنی بر ماشین مجازی اتریوم (EVM) یا وباسمبلی (WASM) که تک رشتهای هستند (یک قرارداد را در یک زمان انجام میدهند)، سیلول میتواند دهها هزار قرارداد را به طور همزمان پردازش کند.
علاوه بر این، سولانا یک واحد پردازش تراکنش که تمام سختافزارهای شبکه را برای اعتبارسنجی بهینه میکند، بنام “Pipeline” دارد. این پروژه گلف استریم (Gulf Stream)، مکانیزمی برای انتقال تراکنش که به «مپولها» متکی نیست، را نیز پیادهسازی میکند. سولانا همچنین از راهحل مقیاسپذیری پایگاه داده حسابهای افقی Cloudbreak خود استفاده میکند.
یکی دیگر از ویژگیهای منحصربهفرد شبکه سولانا، توربین است. در واقع توربین یک تکنیک انتشار بلاک است که به حل مشکل مقیاسپذیری سهگانه بلاک چین کمک میکند. به عنوان بخشی از روش اعتبارسنجی و تکرار، سولانا از بایگانیکنندهها برای ذخیرهسازی دفترکل توزیع شده در کلاینتهای سبک (به جای دانلود همه دادههای دفتر کل) استفاده میکند.
در نهایت یکی از اصلیترین ویژگیهای الهام بخش سولانا، پروتکلهای پیشرفته اثبات تاریخ (PoH) و برج BFT است که به رویههای اجماع شبکه سولانا کمک میکنند. در ادامه این دو ویژگی را بیشتر توضیح میدهیم.
سولانا از اعتبار سنجیها برای تأیید، نظارت و ذخیره فعالیت تراکنشهای زنجیره استفاده میکند. این بلاکچین همچنین از “خوشههای” اعتبارسنجیهایی که اهداف متمایزی را انجام میدهند، استفاده میکند. توکن بومی سولانا، SOL، نیز برای ترویج تمرکززدایی و جلوگیری از سانسور استفاده میشود.
شایان ذکر است هیچ الزامی برای تأییدیه سپردهگذاری یا اعتبارسنجی وجود ندارد. با این حال، پیشنیازهای تکنولوژیکی برای حفظ بلاکچین و همچنین هزینههای مرتبط با مشارکت در اجماع وجود دارد. با این حال، شبکه به گونهای ساخته شده است که اعتبارسنجیها برای تلاشهایشان پاداش دریافت میکنند و به آنها اجازه میدهد درآمد غیرفعالی تولید کنند.
زیرساخت اتریوم
اولین شبکه اصلی اتریوم در سال ۲۰۱۵ از یک فناوری بلاک چین که مشابه با ارز دیجیتال پیشرو یعنی بیت کوین بود، استفاده کرد. زنجیره قرارداد هوشمند شماره یک، با استفاده از یک الگوریتم اجماع اثبات کار تراکنشها را تأیید میکنند.
از آنجایی که اتریوم بیشتر بر روی پشتیبانی از یک محیط توسعه غیرمتمرکز تمرکز دارد تا شبکه پرداخت همتا به همتا، زیرساخت آن با بیتکوین متفاوت است. برای مثال، بیت کوین دارای معماری UTXO (خروجی تراکنش خرج نشده) است، در حالی که اتریوم از رویکرد حسابداری استفاده میکند. در نتیجه، اتریوم اکنون میتواند تراکنشها را دو برابر سریعتر از بیتکوین، در حدود ۱۵ تراکنش در ثانیه (TPS) پردازش کند.
با گسترش محبوبیت، استفاده و توسعه اتریوم، ازدحام شبکه و کارمزد گس آن نیز افزایش یافت. با این حال، از زمان اولین معرفی اتریوم در سال ۲۰۱۵، ویتالیک بوترین، یکی از بنیانگذاران، روی راه حلهای مقیاسبندی مانند اتریوم ۲.۰ کار میکند تا این نگرانیها را کاهش دهد. فاز اول اتریوم ۲.۰ که برای سال ۲۰۱۹ پیشبینی شده بود، در دسامبر ۲۰۲۱ عملیاتی شد. در این فاز زنجیره بیکین برای تغییر الگوریتم اثبات کار به اثبات سهام معرفی شد.
یکی دیگر از ویژگیهای اتریوم ۲.۰ روشهای مختلف مقیاسبندی است که ارائه میدهد. پروتکلهای لایه ۲ رایجترین راه حل مقیاسپذیری برای اتریوم هستند. آنها شامل استفاده از زنجیرههای جانبی، فناوریهای خارج از زنجیره و دانش صفر میشوند. از سوی دیگر، اکثر پروتکلهای لایه ۲، پروژههای شخص ثالث و افزودههای توسعهدهندگان به اتریوم هستند. در زنجیره اصلی اتریوم، اتریوم ۲.۰ شامل فناوریهای شاردینگ و دانش صفر است (به عنوان مثال zk-rollups، zk-SNARKs). در نتیجه، توان عملیاتی زنجیره به حدود ۱۰۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) افزایش مییابد.
مدلهای اجماع
مدل اجماع یک الگوریتم یا مکانیسمی است که به همه گرهها و اعتبارسنجیها اجازه میدهد تا قبل از تأیید یک تراکنش، درباره اعتبار آن توافق کنند. بنابراین تفاوتهای زیادی بین مدلهای اجماع وجود دارد. در ادامه مدلهای اجماعی که این دو بلاکچین از آنها استفاده میکنند را بررسی خواهیم کرد.
الگوریتم اجماع اتریوم
همانطور که قبلاً توضیح دادیم اتریوم در حال تغییر از PoW به PoS است. اما تفاوتها چیست و چرا باید یک پروتکل اصلی بلاک چین را بهینهسازی کرد؟ دلایل مختلفی برای این وجود دارد. الگوریتم اثبات کار (PoW) توسط ساتوشی ناکاموتو به عنوان راه حلی برای مشکل “دابل اسپندینگ” معرفی شد. به طور خلاصه، این مدل کامپیوترها (نودها) را مجبور میکند تا برای حل یک معادله بسیار دشوار که میتواند اعتبار یک تراکنش را از نظر ریاضی تعیین کند، رقابت کنند.
از آنجایی که معادله بسیار پیچیده است، نودها باید از قدرت پردازش زیادی برای تخمین مکرر یک پاسخ استفاده کنند. هزینههای تراکنش در نهایت توسط اولین نودی که درست حدس میزند برنده میشود و تراکنش در یک بلاک قرار میگیرد. این روند تا زمانی که تمام بلاکها پر شوند و به صورت رمزنگاری به بلاکچین متصل شوند ادامه پیدا میکند. اگرچه PoW بسیار ایمن است، اما انرژی زیادی مصرف میکند. به علاوه، چنین هزینههای اولیه بالایی، کنترل شبکه را برای چند کسب و کار بزرگ ساده است.
از سوی دیگر، الگوریتم اثبات سهام (PoS) به اعتبارسنجیهایی متکی است که هر کدام یک سهم قابل توجه (حداقل ۳۲ ETH) دارند و به صورت تصادفی برای تأیید اعتبار تراکنش انتخاب میشوند. اعتبارسنجیها برای تأیید و پیشنهاد بلاکهای جدید به این روش پاداش میگیرند. در صورت انجام رفتارهای مخرب، سهام اعتبار سنجی کاهش مییابد.
تغییر مدل PoW به یک PoS چندین مزیت مهم دارد. برای شروع، بهره وری کل انرژی تقریباً ۹۹ درصد بهبود مییابد. در نتیجه، هزینههای مداوم اعتبارسنجی کاهش مییابد. از سوی دیگر، سرمایه اولیه با ارزش ETH افزایش خواهد یافت. اعتبار سنجیها همچنین به تجهیزات استخراج گران قیمت نیاز ندارند. PoS با ایجاد انعطافپذیری قویتر برای متمرکزسازی، پشتیبانی امنیتی بهبود یافتهای را برای زنجیرههای شاردینگ فراهم میکند.
الگوریتم اجماع سولانا
سولانا رویکرد کاملاً متفاوتی را برای اجماع شبکه در پیش گرفته است. آناتولی یاکوونکو، یکی از اعضای مؤسس، تجربه بیش از ۴۰ سال خود را در سیستمهای توزیع شده با کسب و کار نوپای بلاک چین ترکیب میکند. پیامد آن «ساعت قبل از اجماع» است که اثبات تاریخ (PoH) را نشان میدهد. PoH یک فناوری تغییردهنده بازی است که به اعتبارسنجیها تأیید صحت سفارش تراکنش را تا سطح گرانول میدهد. در نتیجه، توان عملیاتی سولانا ۱۰۰۰۰ برابر سریعتر از سایر زنجیرههای پیشرو بود.
اثبات تاریخ (PoH) روشی برای “تأیید رمزنگاری گذر زمان بین دو رخداد” است. علاوه بر این، به هر تراکنش یا قطعه داده، یک مهر زمانی اختصاص داده میشود که شامل وضعیت، فهرست و دادهها میشود، که همگی با هشهای امن رمزنگاری شده نشان داده میشوند. از این رو، ترتیب رویدادها را میتوان تضمین کرد و لحظه ایجاد داده ممکن است دقیقاً تعیین شود. PoH علیرغم اهمیت آن برای پارادایم اجماع، پروتکل اجماع اولیه نیست. در عوض، سولانا از مکانیزم عملی تحمل خطای بیزانسی (PBFT) به نام «اجماع برج» استفاده میکند که با مکانیسم PoS در هم تنیده شده است.
سولانا یکی از سریعترین، ایمنترین و غیرمتمرکزترین بلاک چینهای جهان است که به لطف تلاش جمعی اعتبارسنجیهای PoS با استفاده از پروتکل PoH برای بهینهسازی اجماع برجها، استفاده میشود. پروتکل (اجماع برج) Tower Consensus با استفاده از پروتکل PoH به عنوان یک منبع زمانی جهانی، تأخیر را به حداقل میرساند.
قراردادهای هوشمند
برای مقایسه دقیقتر سولانا و اتریوم، بررسی قراردادهای هوشمند یکی دیگر از مواردی است که باید در نظر گرفته شود. هر دو پروژه، بلاک چینهای عمومی و منبع باز هستند که بستری را برای توسعهدهندگان برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز (dapps) فراهم میکنند. Dappها مجموعهای از قراردادهای هوشمند هستند که از قبل برنامهریزی شدهاند. قراردادهای هوشمند قطعه کدهایی هستند که برای خودکار کردن یک فرآیند استفاده میشوند. اگر “x” رخ داد، برای مثال، “y” را به حساب “z” ارسال کنید. هر دو پروژه به روشهای متفاوتی مانند زبانهای برنامهنویسی، جعبه ابزار و استانداردهای از قراردادهای هوشمند استفاده میکنند.
قراردادهای سولانا
یکی از بهترین ویژگیهای سولانا این است که برای ساختن یک اپلیکیشن به هیج دانش قبلی بلاکچینی نیاز ندارید. علاوه بر این، قراردادهای هوشمند در اکوسیستم سولانا به عنوان برنامه شناخته میشوند. در نتیجه، توسعهدهندگان ممکن است از زبانهای برنامهنویسی معروف مانند C و C++ (و همچنین Rust کمتر شناخته شده) برای ایجاد و استقرار dappها در بلاک چین استفاده کنند. سپس برنامههای سولانا با استفاده از پروتکل زمان اجرا Sealevel به شیوهای تغییرناپذیر اجرا میشوند. توسعهدهندگان همچنین ممکن است برنامههای فعلی سولانا را برای ایجاد ابزارها یا برنامههای قدرتمند جدید ترکیب، نوآوری و اصلاح کنند.
ساختن هر چیزی در بلاکچین مشابه چیدن آجرهای لگو است. هر کسی میتواند از نرمافزار منبع باز استفاده کرده و آن را بهبود بخشد. سولانا علاوه بر ارائه یک تجربه ساخت dapp که مشابه با روش طراحی برنامه وب۲ است، از طیف گستردهای SDK (کیتهای توسعه نرمافزار) نیز پشتیبانی میکند. در نتیجه، JSON RPC API ممکن است توسط دیگر برنامههای کاربردی سولانا روی زنجیره استفاده شود.
برنامههای بومی و کتابخانه برنامه سولانا (SPL) دو نوع اصلی از برنامههای ارائه شده توسط این بلاک چین هستند. از آنجایی که برنامههای بومی سولانا مانند سیستم، استیکینگ و رای عملکردهای اصلی را برای برنامههای دیگر آن فراهم میکند، جرز محبوبترین برنامههای شبکه هستند. علاوه بر این، کتابخانه برنامه سولانا ابزارهایی را ارائه میدهد که عمدتاً بر روی توکنها متمرکز هستند و به استاندارد توکن SPL پایبند هستند. برای مثال، برنامه توکن به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا توکنها را تولید، پرس و جو، رایت و انتقال دهند. علاوه بر این، هر دو توکن قابل تعویض (ارزهای دیجیتال) و غیرقابل تعویض (NFT چیست؟) گنجانده شده است.
قراردادهای اتریوم
دکتر گاوین وود، یکی از بنیانگذاران و مدیر ارشد فنی اتریوم، امروزه تأثیر زیادی بر استفاده از قراردادهای هوشمند دارد. از آنجایی که اتریوم اولین بلاک چین بود که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکرد، وود Solidity که یک زبان برنامهنویسی کاملاً جدید است را ایجاد کرد. برای بلاک چین، سالیدیتی اولین زبان برنامهنویسی قرارداد هوشمند کامل تورینگ بود. وود همچنین کاغذ زرد را برای ماشین مجازی اتریوم، یک پروتکل زمان اجرا قرارداد هوشمند (EVM) ایجاد کرد. ین روش برای یکپارچگی و قابلیت همکاری برنامه با شبکه اتریوم بسیار مهم است، زیرا هر گونه نقص در کد را مشخص میکند.
در ابتدا، تنها مهندسان بلاک چین که برای یادگیری یک زبان جدید تلاش کرده بودند، میتوانستند قراردادها و برنامههای هوشمند را روی اتریوم ایجاد و اجرا کنند. با این حال، با افزایش محبوبیت دانش، کاربرد و سودمندی قراردادهای هوشمند، تمایل به سازگاری بیشتر با زبان برنامهنویسی نیز افزایش یافت. بسیاری از توسعهدهندگان و پروژهها در سالهای اخیر بر آسانترین برنامهنویسی اتریوم تمرکز کردهاند. در نتیجه، هر کسی ممکن است توکنها و برنامهها را در محبوبترین شبکه قراردادهای هوشمند جهان ایجاد و اجرا کند.
اندازه، قابلیت اطمینان و شهرت اتریوم اغلب در هنگام انتخاب بلاکچین توسط بسیاری از توسعهدهندگان مورد توجه قرار میگیرد. تعداد زیادی از ابزارها، راهنماها و منابع آموزشی نیز برای کمک به این فرآیند در دسترس هستند. علاوه بر این، توسعهدهندگان اکنون میتوانند برنامههای اتریوم را با استفاده از انواع زبانهای اضافی، از جمله جاوا اسکریپت و وایپر، اجرا کنند.
مقایسه ارزش توکن اتریوم و سولانا
در آخر مهمترین نکته کلیدی بین این دو شبکه نحوه عملکرد توکنها و میزان سودمندی آنها است. توکن ETH و SOL، رمزارزهای بومی و اصلی این دو بلاکچین هستند. در نتیجه به طور کلی، کاربردهای مشابهی دارند. این بیشتر مستلزم استفاده از پروتکلهای اثبات سهام (PoS) برای ایمنسازی شبکه است. با این وجود، معماری توکنومیک هر پروژه بسیار متفاوت است.
قیمت اتریوم (ETH)
در اولین سال راهآندازی شبکه اتریوم (۲۰۱۵) ارزش این توکن ۰.۹۳ دلار بود. طبق گفته CoinGecko، اتریوم در نوامبر ۲۰۲۱ به بالاترین حد خود یعنی ۴۸۷۸ دلار رسید. علاوه بر این، در آگوست ۲۰۲۱، یک تغییر انقلابی در سیستم توکن ETH انجام شد. سوزاندن توکن با انتشار EIP-۱۵۵۹ به پارادایم توکنومیک اتریوم معرفی شد. از آنجایی که اتریوم حداکثر عرضه را ندارد، این بهروزرسانی این پتانسیل را دارد که با کاهش مقدار عرضه در گردش و ارزش اتریوم را افزایش دهد.
در ابتدا بسیاری از طرفداران، متخصصان و کاربران شبکه اتریوم نسبت به این ارتقا مطمئن نبودند. با این حال، thedefiant.io در ژانویه ۲۰۲۲ اعلام کرد که اتریوم اولین هفته کاهش تورم خود را با موفقیت تجربه کرده است. به عبارت دیگر، بیشتر از آنچه در گردش آزاد شده بود، ETH سوزانده شد. در حال حاضر قیمت اتریوم حدود ۳۱۲۹ است که ۳۵.۷ درصد نسبت به بالاترین سطح قیمتی خود کاهش یافته است.
قیمت سولانا
توکن SOL در ماه می۲۰۲۰، تنها چند ماه پس از معرفی، به ۰.۵۰ دلار رسید. بعد از ۱۸ ماه در نوامبر ۲۰۲۱، SOL به ۲۶۰ دلار رسید. در نتیجه، توکن سولانا (SOL) به دلیل افزایش قابل توجه قیمت مورد توجه رسانههای زیادی قرار گرفت. هولدرهای سولانا حدود ۱۳۰۰۰ درصد سود را در این دوره از راهاندازی سولانا کسب کردهاند.
SOL واحد مبادله اکوسیستم سولانا با ویژگیهای مشابه با اتریوم (ETH) است. این بدان معناست که هر زمان که کاربران تراکنشی را انجام دهند، باید SOL را برای پرداخت هزینه گس محاسباتی استفاده کنند. خوشبختانه، میانگین تراکنش سولانا کمتر از ۰.۰۰۱ دلار یا ۰.۰۰۰۰۰۵ SOL است. SOL دارای مجموع عرضه ۵۰۸،۱۸۰،۹۶۳ واحد با عرضه در گردش فعلی ۳۲۲،۸۹۰،۳۰۰ واحد است. علاوه بر این، طبق گفته CoinGecko، قیمت سولانا در زمان نگارش این مقاله تقریباً ۱۰۷ دلار ارزش دارد.
کلام آخر
حال دیگر میتوانید به راحتی بین این دو شبکه یکی را بر اساس نیازهای خود انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که آکادمی اوکی ایکس هیچ توصیه مالی نمیکند. بلکه هدف ما تنها فراهم کردن محتواهایی برای آموزش به کاربران است.
اتریوم اکنون محبوبترین بلاک چین برای قراردادهای هوشمند است و بیشترین تعداد برنامههای غیرمتمرکز را در بر گرفته است. با این حال، قیمت تراکنشها و زمان انتظار ممکن است در زمان انتظار برای پیادهسازی کامل اتریوم ۲.۰ بیش از حد باشد. از طرفی، بلاک چین سولانا پروتکلهای منحصربهفرد مختلفی را برای رسیدگی به سهگانه مقیاسپذیری، امنیت و تمرکززدایی ترکیب میکند. علاوه بر این، سولانا معاملات را در زمان فرعی و با هزینه کم تأیید میکند. با این حال، اندازه جامعه یا درجه محبوبیت مشابه اتریوم را ندارد.
سوالات متداول
مدل اجماع اتریوم و سولانا چیست؟
الگوریتم اجماع اتریوم در حال تغییر از PoW به PoS است و الگوریتم اجماع سولانا PoH است.
تغییر مدل PoW به یک PoS چه مزیتهایی دارد؟
۱. بهرهوری کل انرژی تقریبا ۹۹ درصد بهبود مییابد؛ در نتیجه هزینههای اعتبارسنجی کاهش پیدا میکند.
۲. تجهیزات گران قیمت استخراج کنار میروند.
۳. انعطافپذیری قوی برای متمرکزسازی، پشتیبانی امنیتی بهبود یافته برای زنجیرههای شاردینگ ایجاد میشود.
نکته: توجه داشته باشید این مقاله صرفا با هدف راهنمایی و آشنایی نوشته شده و آکادمی ارز دیجیتال اوکی ایکس مسئولیتی در مقابل تصمیمات افراد یا عواقب مالی آن ندارد.