ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین، اتریوم و دوج کوین بین معاملهگران زیادی محبوب هستند؛ اما چه چیزی باعث محبوبیت آنها شده است؟ داستان شهرت ارزهای دیجیتال از کجا شروع شد و چگونه به اینجا رسید؟ برای پاسخ به این سوالات کافی است سفر کوتاهی در زمان داشته باشیم.
سفر به یک دهه پیش
شاید زمانی که ساتوشی ناکاموتو بیت کوین را خلق کرد، فکرش را نمیکرد که پس از گذشت یک دهه محبوبیت و شهرت این ارز دیجیتال به حدی برسد که تمام دنیا آن را بشناسند، معاملات خود را با بیت کوین انجام دهند و سرمایهگذاریهای بلند مدت کنند. شاید هم دقیقا فکر همه اینها را کرده بود و با همین قصد و نیت بیت کوین را توسعه داد! اکنون برای فهمیدن دلیل محبوبیت ارزهای دیجیتال، وقت این است سوار ماشین زمان شویم و به سالهای ۲۰۰۸-۲۰۰۹ سفر کنیم.
ایستگاه اول: سال ۲۰۰۸ – جرقه توسعه بیت کوین
فروپاشی اقتصادی در سال ۲۰۰۸ پایههای صنعت مالی را به لرزه درآورد که با کاهش اعتماد مردم به بانکها و موسسات مالی، ارزش پولهای سنتی نیز کاهش پیدا کرد. این موضوع باعث شد تا آمادگی مردم برای یک جایگزین غیرمتمرکز بیشتر شود. ساتوشی ناکاموتو از این دوره به عنوان دوره الهامبخش خود برای توسعه بیت کوین یاد میکند.
ایستگاه دوم: سال ۲۰۰۹ – اولین تراکنش
اولین تراکنش بیت کوین زمانی انجام شد که ناکاموتو ۱۰ بیت کوین برای یک برنامهنویس ارسال کرد و بلاک اولیه یا به اصطلاح Genesis Block ایجاد شد. پس از آن تعدادی تراکنش دیگر صورت گرفت و پذیرندگان اولیه بیت کوین شروع به استخراج کردند.
ایستگاه سوم: سال ۲۰۱۰ – ماجرای پیتزا
اگر فعال بازار کریپتو باشید، احتمالا با داستان معروف پیتزا آشنایی دارید. سال ۲۰۱۰ شخصی به نام لازلو هانیک که یکی از اولین پذیرندگان بیت کوین بود، اولین خرید خود را در ازای دریافت دو عدد پیتزای معمولی با ۱۰,۰۰۰ ارز دیجیتال بیت کوین انجام داد و اینجا اولین ارزشگذاری بیت کوین اتفاق افتاد.
ایستگاه چهارم: سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ – ظهور سایر کوینها و محبوبیت ارزهای دیجیتال
پس از شروع کار بیت کوین و محبوبیت آن، توکنهای جدید مانند اتریوم، لایت کوین، دوج کوین، ریپل، استلار، سولانا و… برای رقابت با بیت کوین پا به عرصه دنیای رمزارزها گذاشتند که برخی از آنها مانند اتریوم شهرت و محبوبیت زیادی پیدا کردند؛ اما این علاقهمندی به دنیای ارزهای دیجیتال و سرمایهگذاری در این بازار به چه علت است؟
علل محبوبیت ارزهای دیجیتال
با گذشت زمان و بهبود فناوریهای استفاده شده در دنیای رمزارزها، ارزهای دیجیتال به یک صنعت جدید و کامل با مجموعهای از قوانین و مقررات خاص خود تبدیل شده است. در این ایستگاه زمانی، میخواهیم دلیل محبوبیت ارزهای دیجیتال را بررسی کنیم؛ البته طی ایستگاههای گذشته تعدادی از این دلایل را تا حدودی توضیح دادیم اما در اینجا دقیقتر درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
۱. نداشتن تورم
بزرگترین مشکل یک ارز سنتی، تورم است. از آنجا که اکثر ارزهای دیجیتال عرضه محدودی دارند هرگز با مشکل تورم مواجه نمیشوند. به زبانی سادهتر ارزهای دیجیتال تولید خود را محدود نمیکنند اما تعداد کوینهای ساخته شده در سال را محدود میکنند. این مقدار توکن را یک فایل کامپیوتری ASCII (کد استاندارد آمریکایی برای تبادل اطلاعات) تولید میکند؛ یعنی حتی اگر تقاضا برای آن ارز خاص افزایش یابد، تولید بیشتری از آن ارز دیجیتال وجود نخواهد داشت، اما این امر در مورد همه ارزهای دیجیتال صدق نمیکند.
به عنوان مثال، اتر عرضه نامحدودی توکن را تولید میکند، اما بیت کوین تولید را به ۲۱ میلیون توکن محدود کرده است. نکته مثبت موضوع این است که هر چه تقاضا بیشتر باشد، قیمت ارز دیجیتال بالاتر میرود.
۲. غیرمتمرکز بودن
ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند و هیچ شخص ثالثی در معاملات دخالت نمیکند؛ به عبارتی سادهتر میتوان گفت افراد برای معاملات، سرمایهگذاری و تراکنشهای ارزهای دیجیتال از تراکنشهای همتا به همتا (peer-2-peer) استفاده میکنند. غیرمتمرکز بودن ارز دیجیتال نیز عامل ناشناس بودن آن است زیرا نمیتوانید محل تراکنش را ردیابی کنید.
غیرمتمرکز بودن نیز به این معنی است که هیچ حزب واحدی همهی کنترل معاملات و تراکنشها را در اختیار ندارد. قدرت کنترل بین معاملهگرانی که از آن ارز دیجیتال استفاده میکنند، افرادی که مقدار قابل توجهی از ارز را در اختیار دارند یا شرکتی که ارز دیجیتال را قبل از عرضه گسترده به بازار توسعه میدهد، توزیع میشود.
۳. انتقال آسان ارزهای دیجیتال
یکی از بهترین نکتههای مثبت در مورد ارز دیجیتال سرعت انتقال تراکنشها است؛ ممکن است این تراکنش محلی یا بینالمللی باشد. به همین منظور میتوانیم انتظار زمان تراکنش سریع را داشته باشیم؛ زیرا تأیید معاملات و تراکنشها به راحتی انجام میشود. با این حال، موانعی برای استفاده از ارز دیجیتال وجود دارد، به عنوان مثال برخی افراد پرداختهایی که با ارز دیجیتال انجام شده باشند را قبول نمیکنند.
۴. معاملات محرمانه صورت میگیرد
با ارزهای سنتی صادر شده توسط دولتها، میتوانید با استفاده از پول نقد فیزیکی به صورت خصوصی معامله کنید یا برای چیزی پرداخت کنید. برداشتهای بزرگ پول نقد فیزیکی (ارز فیات) به سرعت توسط یک مقام مرکزی مانند دولتها و تنظیمکنندههای سیستم مالی شناسایی و بررسی میشوند. اما معاملات کریپتوکارنسی با ارزهای فیات تفاوت دارد.
نظارت بر معاملات بزرگ نقدی کار خوبی است. این امر مشروعیت ارز را حفظ می کند و از فعالیت مجموعههای مجرمانه مانند پولشویی و فیشینگ جلوگیری میکند. مبادلات و معاملات بین دو فرد به صورت ناشناس رخ میدهد. در حالی که دفتر کل یا لیست تراکنشها در سراسر جهان به صورت عمومی قابل مشاهده است، طرفین مبادله ارزهای دیجیتال ناشناس هستند.
۵. پتانسیل سوددهی
یکی از دلایل اصلی محبوبیت ارزهای دیجیتال، پتانسیل سوددهی است. ارزهای دیجیتال از رمزنگاری برای ایمنسازی تراکنشها و کنترل ایجاد واحدهای جدید استفاده میکنند و از آنجایی که دولتها یا بانکها آنها را تنظیم نمیکنند، ارزهای دیجیتال میتوانند راهی برای کسب درآمد خارج از سیستم مالی سنتی به سرمایهگذاران ارائه دهند.
۶. متعلق به همه مردم
ارز فیات کنونی توسط یک نهاد دولتی ایجاد و تنظیم میشود اما ارز دیجیتال چنین نیست! ارزش یک معامله ارز دیجیتال اینطور تعیین میشود که خریدار و فروشنده کوینها به توافق برسند.
این واقعیت که ارز دیجیتال غیرمتمرکز است، نقش اساسی در نحوه تعیین ارزش ارز آن دارد؛ زیرا هیچ کس مالک یک ارز دیجیتال نیست یا آن را تنظیم نمیکند. ارزش آن تابع هوسهای سیاسی یک کشور یا سیاست پولی بانک مرکزی نیست.
سخن نهایی
درست است که ارزهای دیجیتال ویژگیهای فراوانی برای سرمایهگذاری و معاملات دارد و این ویژگیها باعث محبوبیت آنها شدهاند، اما نمیتوان از نکاتی که باعث ترس در ورود به بازار کریپتوکارنسی میشوند چشمپوشی کرد.
نوسانات بازار ارزهای دیجیتال با نوسانات هیچ بازار مالی یکی نیست! این نوسانات ممکن است سرمایه شما را یک شبه چند صد برابر کند، یا ممکن است در یک چشم بهم زدن به هیچ تبدیل کند! پس برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال حتما باید تجربه و علم کافی داشته باشید و یا از مشاورین خوب کمک بگیرید تا سرمایه خود را از دست ندهید.
سوالات متداول
دلایل محبوبیت ارزهای دیجیتال چیست؟
۱.نداشتن تورم ۲.غیرمتمرکز بودن ۳.انتقال آسان ۴.محرمانه بودن اطلاعات ۵.پتانسیل سوددهی ۶.متعلق به همه مردم
چرا غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال دلیل محبوبیت آنها است؟
زیرا هیچ حزب واحدی همهی کنترل معاملات و تراکنشها را در اختیار ندارد و قدرت کنترل بین معاملهگرانی است که از آن ارز دیجیتال استفاده میکنند.
نکته: توجه داشته باشید این مقاله صرفا با هدف راهنمایی و آشنایی نوشته شده و آکادمی ارز دیجیتال اوکی ایکس مسئولیتی در مقابل تصمیمات افراد یا عواقب مالی آن ندارد.
۱ دیدگاه. نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
به نظر من همین که غیرمتمرکزه و تورم هم نداره ۱۰ هیچ از ارز فیات جلوعه