روزانه بیش از دهها کلاهبرداری و تقلب در صنعت ارزهای دیجیتال رخ میدهد، به طوری که هر روز شاهد خبرهایی از هک، راگ پولها، حملات فیشینگ، پولشویی و سایر موارد در اخبارهای مختلف هستیم. البته با توجه به ماهیت غیر متمرکز ارزهای دیجیتال، وقوع چنین اتفاقاتی برای توکنها و بلاکچینها دور از انتظار نیست. با این حال، دولتها و برخی از نهادها تلاش میکنند تا با قانونگذاری از رخ دادن موارد این چنینی جلوگیری کنند. در نتیجه، افراد قبل از شروع ورود به دنیای ارزهای دیجیتال و NFTها لازم است تا آگاهیهای لازم را بدست آورند. با رشد و پذیرش کاربران در حوزه انافتی، کلاهبرداران هولدرهای NFT و سایر کاربران کریپتوکارنسی را مورد هدف قرار میدهند.
در چند سال گذشته، کاربران از حملات فیشینگ حدود ۲.۳ میلیون دلار NFT و از راگ پولها ۲.۷ میلیون دلار اتریوم را از داراییهای خود از دست دادهاند. در حالی که به نظر میرسد راههای زیادی وجود دارد که کلاهبرداران از طریق آنها سرمایهگذاران NFT را فریب میدهند، ما در ادامه فهرستی از روشهایی را آماده کردیم که میتوانید از آنها برای جلوگیری از این کلاهبرداریها استفاده کنید. همچنین تعدادی از مشهورترین کلاهبرداریهای فضای NFT در سال گذشته را به شما معرفی خواهیم کرد. پس برای جلوگیری از کلاهبرداری در حوزه NFT تا پایان این مقاله اوکی ایکس، همراه ما باشید.
توکن غیرمثلی یا NFT چیست؟
پیش از شروع بحث، بیایید تا کمی در مورد توکنهای غیرمثلی صحبت کنیم؛ NFT دقیقا چیست؟ کلمه NFT مخفف عبارت Non-Fungible Token به معنی توکن غیرمثلی است. این توکن یک قطعه داده منحصر به فرد است که در یک آدرس (قرارداد هوشمند) بر روی بلاک چین قرار دارد. از آنجایی که NFTها بر خلاف واحد پول دقیقا مشابه یکدیگر نیستند، پس ذاتا قابل تعویض بهجای یکدیگر نخواهند بود. آنها به عنوان بازنمایی دیجیتالی از حقوق خاصی استفاده میشوند که توسط خالق NFT به مالک آن اعطا شده است. NFTها در چند سال گذشته به شدت رشد کردهاند و در پروژههایی سود زیادی را در اختیار هولدرهای خود قرار دادهاند. بیابید با چند کلاهبرداری معروف NFT در سالهای اخیر آشنا شویم.
کلاهبرداریهای معروف NFT
کلاهبرداریهای زیادی در سال گذشته اتفاق افتاده است، اما دو مورد از آنها بیشترین سروصدا را میان جامعه کریپتو به همراه داشت. ممکن است این اتفاقات بزرگترین یا احمقانهترین کلاهبرداریهای ارز دیجیتال در تاریخ نباشند، اما قطعا ارزش بررسی خواهند داشت.
پروژه CreatureToadz
CreatureToadz یک پروژه مستقل NFT است که توسط Skirano.eth ایجاد شد. این پروژه از ترکیب دو تا از محبوبترین جوامع حوزه NFT یعنی Creature World و CrypToadz راهاندازی شده است. بسیاری از ما وقتی کلاهبرداریهای NFT را میشنویم به وبسایتهای فیشینگ و راگ پولها فکر میکنیم. در میان انواع روشهای کلاهبرداری، فیشینگ رایجترین نوع است. به همین خاطر بسیاری از شرکتها دائما توصیه میکنند که همیشه از طریق کانالها و وبسایتهای رسمی یک پروژه اقدام به خرید کنید. با این حال، گاهی ممکن است حسابهای قابل اعتماد و رسمی نیز هک شوند، آن وقت چه اتفاقی میافتد؟ این دقیقاً همان بلایی است که سر پروژه CreatureToadz آمد.
در ۲۰ اکتبر سال ۲۰۲۱، تیم دیسکورد CreatureToadz، با یک اعلان ناگهانی در مورد «راهاندازی مخفیانه» مواجه شدند. این اعلان از کاربران خواسته بود که فورا به وبسایت آمده و NFTهای خود را مینت کنند. از آنجایی که این پیام در کانال اصلی این پروژه در دیسکورد منتشر شده بود، بسیاری از کاربران به آن لینک اعتماد کردند. این هکر توانست در کمتر از ۴۵ دقیقه از طریق ۵۸۰ تراکنش مینت شده، حدود ۸۸ اتریوم را سرقت کند. بعد از آن، تیم دیسکورد پروژه CreatureToadz توانست کنترل را دوباره به دست گیرد. آنها از کاربران خود خواستند از انجام هرگونه برداشت از وب سایت کلاهبرداری جلوگیری کنند. تیم CreatureToadz بعد از عذرخواهی از اعضای جامعه قول داد غرامت مالباختگان را به طور کامل پرداخت کند.
در حالی که تیم CreatureToad از نحوه ورود و دسترسی هکر به سرورهایش شوکه شده بود، هویت هکر در همان روز توسط اندرو وانگ، سرمایهگذار و روزنامهنگار NFT به یک حساب توییتری به نام HEERR مرتبط شد. کاربران با دیدن این خبر، متوجه شدند این هکر در حال هماهنگ کردن مستقیم این بحثها بوده است. بنابراین کاربران با ارتباط برقرار کردن با هکر و خواستار بازگرداندن پول خود شدند. بعدها مشخص شد که هکر یک دانشآموز ۱۷ ساله دبیرستانی است که این حمله را به عنوان یک شوخی برای نشان دادن نقاط ضعف جوامع اختلاف NFT انجام داده است.
این کلاهبرداری بحثهای زیادی مبنی بر متقاعد کردن هکر برای برگرداندن پولهای سرقت شده در توییتر به راه انداخت. در نهایت هکر ۱۷ ساله قول داد پولها را به تیم CreatureToadz واریز میکنند تا تیم آنها را به کیف پولهای آسیب دیده بازپرداخت کند. با وجود اینکه پایان این هک به خوشی تمام شد، اما تاثیر عمیقی بر صنعت NFT گذاشت. به طوری که بسیاری از پروژهها به جوامع خود اعلام کردند هرگز اقداماتی مانند راهاندازیهای مخفیانه انجام نخواهند داد. با این حال، CreatureToadz اولین پروژه نبود و مطمئناً آخرین پروژهای نیست که گرفتار این کلاهبرداری شد.
Holy Primes
پامپ و دامپ (Pump-and-Dump) اصطلاحی است که اکثر ما با آن آشنا هستیم. این یک شیوه کلاهبرداری رایج در ارزهای دیجیتال و آلتکوینها است که در آن گروهی از افراد تصمیم میگیرند فشار خرید را بر روی یک توکن خاص افزایش دهند، و زمانی که سرمایهگذاران دیگر وارد شدند، همه آن را در اوج قیمت میفروشند. این حرکت و نوسان قیمت معمولاً در نتیجه برنامهریزی و تلاش یک گروه است. این نوع استراتژیها در بازارهای نقدشونده بیشتر رایج هستند. پروژه Holy Primes قربانی همین روش کلاهبرداری پامپ و دامپ شد. Holy Primes یک مجموعه میم NFT ساخته شده توسط Pokilo.eth است که تصاویری از ماشین حسابها با اعداد اول را نشان میدهد. این پروژه در ابتدا به عنوان یک شوخی ایجاد شد، اما بعد از مدتی پیشرفت کرد و به یک گذرگاهی برای ایجاد مجموعههای مختلف هنرمندان تبدیل شد. با این حال، به لطف توییت NFTLlama در سپتامبر ۲۰۲۱، این پروژه اکنون لیست شده است. این توییت خواستار تلاش مشترک برای به دست آوردن و افزایش قیمت کف مجموعه NFT به حداقل ۳ اتریوم (ETH) بود.
هدف توئیت کاملاً واضح بود: تبدیل شدن به AMC/Gamestop پامپ NFTها و معروف شدن در مجله فوربس. بسیاری از سرمایهگذاران با پیشبینی افزایش قیمت کف به ۱۵-۲۰ قبل از کاهش قیمت، برای خرید وارد شدند. در زمان نگارش این مقاله، کف پروژه در حدود ۰.۰۳ ETH است و بسیاری از خریداران بخش زیادی از سرمایه خود را از دست دادهاند. ما این پروژه را در در دسته پروژههای کلاهبرداری قرار دادیم، با این حال بسیاری از سرمایهگذاران با اینکه ریسکهای مرتبط با پامپ این پروژه را میدانستند، اما برای درآمد بیشتر قمار کردند.
هدف از به اشتراکگذاری این سناریوها آگاه کردن شما از طرحهای کلاهبرداری مختلفی است که ممکن است در دام آن بیوفتید. اگر در حوزه NFT فعالیت میکند، احتمالا پروژههای زیادی را دیده باشید که با پامپ و دامپ اقدام به کلاهبرداری کردند. در نهایت، بهترین روش برای ایمن نگه داشتن پول خود این است که از مشارکت در آنها خودداری کنید.
رایجترین روشهای کلاهبرداری NFT
اکنون که چند نمونه واقعی از کلاهبرداریهای حوزه NFT را دیدیم، اجازه دهید برخی از رایجترین روشهای کلاهبرداری NFT را بررسی کنیم.
فیشینگ (Phishing)
کلاهبرداری فیشینگ به حملاتی اطلاق میشود که در آن کاربران فریب داده میشوند تا از وبسایتهای جعلی که شبیه به وبسایتهای اصلی هستند، بازدید کنند و با آنها تعامل داشته باشند. این روش حمله یکی از قدیمیترین و رایجترین مدلهای کلاهبرداری در تاریخ اینترنت است. در این روش شما ترغیب میشوید تا در یک وبسایت جعلی NFTهای خود را مینت کنید. این وبسایتها با گرفتن عبارت بازیابی کیف پول یا مجوز دسترسی به آن، داراییهای شما را میدزدند.
پامپ و دامپ (Pump and Dump)
همیشه پیش از سرمایهگذاری بر روی هر NFT، تحقیقات لازم را در مورد پروژه و تیم توسعه دهنده آن انجام دهید. ممکن است فکر کنید اینفلوئنسرهایی که در اینستاگرام یا توییتر یک پروژه را تبلیغ میکنند صلاح شما را میخواهند، اما به یاد داشته باشد که همیشه اینگونه نیست. تمامی پامپ و دامپهای احمقانهای که در سال گذشته توسط اینفلوئنسرهای برجسته مانند Save the Kids، Dink Doink و CxCoin اتفاق افتادند را به یادآورید. به اکثر اینفلوئنسرها برای تبلیغ یک پروژه NFT یا ارز دیجیتال خاص، مبالغ هنگفتی پیشنهاد میشود. به طوری که حتی با وجود مشکوک بودن پروژه و تیم، رد کردن اینگونه پیشنهادات برای آنها بسیار سخت است. بنابراین، صرف نظر از اینکه چقدر طرفدار یک اینفلوئنسر هستید، بهتر است که با احتیاط بیشتری نسبت به پروژههایی که توسط آنها حمایت و تبلیغ میشوند، رفتار کنید. اگر نمیتوانید باور کنید یک اینفلوئنسر چگونه میتوانید اینکار را با دنبالکنندههای خود بکند، ویدئوهای Coffeezilla را تماشا کنید. مطمئننا متقاعد خواهید شد.
کت فیشینگ (Catfishing)
کت فیشینگ یکی از تکنیکهای کلاهبرداری است که بیشتر در اپلیکیشنهای دوستیابی اتفاق میافتد؛ جایی که افراد برای فریب شما خود را به گونهای دیگر نشان میدهند. اگر به حساب دیسکورد خود نگاهی بیندازید، متوجه تعداد زیادی از آنها خواهید شد. این اکانتهای جعلی معمولاً در قالب یکی از اعضای تیم NFT یا یک ربات دیسکورد هستند که به شما لیست سفید یا پیشنهادات منحصر به فردی را ارائه میدهند.
در صورتی که قبلاً با یکی از این حسابها ارتباط برقرار کرده باشید، احتمالاً از شما خواسته شده است که عبارت seed کیف پول خود بفرستید و یا به یک سایت فیشینگ مراجعه کنید. متأسفانه، این استراتژی به قدری مورد استفاده قرار میگیرد که اکثر اعضای پروژه عبارت “Will Never DM you” به معنای «ما هرگز پیام خصوصی به شما نخواهیم داد» را در سایتهای رسمی خود قرار میدهند.
راگ پول (Rug Pulls)
تصور کنید در حال رانندگی در یک بزرگراه هستید که ناگهان لاستیکهای ماشین از جای خود کنده میشوند. این دقیقاً همان حسی است که سرمایهگذاران با کلاهبرداری راگ پول تجربه میکنند. زمانی که تیم توسعهدهنده پشت یک پروژه NFT تصمیم میگیرد پروژه را پس از راهاندازی رها کند و تمام پول نقد جمعآوری شده برای توسعه آینده پروژه را از خزانه خارج کند، راگ پول رخ میدهد. اخیراً، یک راگ پول حوزه NFT در شبکه سولانا با حدود ۱.۳ میلیون دلار سرمایه در پروژهای به نام Big Daddy Ape Club اتفاق افتاد. این راگ پول نه تنها یکی از بزرگترین راگ پولهای NFT در شبکه سولانا، بلکه یکی از بیرحمترین آنها است. چرا که سرمایهگذاران این پروژه، هرگز حتی NFTهای خود را دریافت نکردند.
مزایده (Bidding)
اگر تا به حال از اوپن سی ( OpenSea) یا هر بازار NFT دیگری بازدید کرده باشید، حتما متوجه این موضوع شدهاید که کاربران میتوانند پیشنهادات قیمت را حتی برای NFTهایی که برای فروش نیستند ارسال کنند. این یعنی مالک یک NFT میتوانند بدون لیست کردن NFT خود، یک پیشنهاد خرید را بپذیرند. در حالی که این قابلیت میتواند اثرات مثبتی مانند کاهش کارمزد گس و ارائه انعطافپذیری بیشتری برای ترید را به کاربران بدهد، اما بسیاری از کلاهبرداران از این موقعیت برای ربودن و حمله به یک NFT استفاده میکنند. به این صورت که ابتدا پیشنهادی با ۵ اتریوم را ارائه میدهند، اما قبل از قبول کردن شما، آن را به ۵ USDC یا یک ارز دیجیتال ارزانتر تبدیل میکنند. از آنجایی که اکثر قربانیان این کلاهبرداری NFTهای خود را به دلیل سهل انگاری یا عدم بررسی مجدد از دست میدهند، به یاد داشته باشید که قبل از پذیرش پیشنهاد آن را دوباره بررسی کنید.
بدافزار (Malware)
در چند سال اخیر، کیف پول متامسک مورد حملههای زیادی قرار گرفته است. حملههایی که هیچ کس قادر به کشف چگونگی دسترسی هکرها به کیف پول آن نبوده است. قربانیان گفتهاند که هرگز به وبسایتهای فیشینگ مراجعه نکردهاند یا عبارت کلیدی خود را به کسی نگفتهاند. بنابراین، این حملات چگونه به وجود آمدند؟ این دقیقاً همان چیزی است که CryptoJordin، یک یوتیوببر محبوب، کشف کرد. او در دسامبر سال گذشته قربانی حمله متامسک گردید و وقتی از خواب بیدار شد، تمام داراییهای کیف پولش به سرقت رفته بود. در حالی که متحیر و مصمم بود که چگونگی به سرقت رفتن داراییهایش را کشف کند، مجموعهای از ویدیوها را که تحقیقات خود را مستند میکرد، ضبط کرد.
بر اساس تحقیقات وی، هکرها توانستند با ظاهر شدن به عنوان اسپانسر محصول بازی و ارسال لینک اشتراک فایل در ایمیلش، بدافزار را روی دستگاه او نصب کنند. این بدافزار تمام دادههای سیستم و سایر دستگاههای دیگری که به وایفای او متصل بود را هک کرد. این به هکرها این امکان را میداد که از راه دور به هر دستگاهی که در خانه او است دسترسی داشته باشند و آن را هک کنند. گفتنی است کیف پولهای سختافزاری که به دلیل امنیت فوقالعادهشان همیشه مورد ستایش قرار میگیرند از این قاعده مستثنی نیستند.
دیسکورد و شبکههای اجتماعی (Discord and Social Media)
بسیاری از حسابهای شبکههای اجتماعی اینفلوئنسرها و افراد تاثیر گذار دنیای کریپتوکارنسی هک شدند و ویدیوهای تبلیغاتی برای پروژههای جعلی مختلف از طریق اکانت آن ها منتشر شد! گفتنی است اکثر این نوع کلاهبرداریها با هدف معرفی پروژههای دیجیتالی و NFTهای جعلی در پلتفرم دیسکورد انجام میشود. با دسترسی به امکانات Discord webhook، هکرها میتوانند با به خطر انداختن حسابهای اعضای تیم یا انتشار لینکها در کانال اعلام پروژه، به سرور رسمی دسترسی پیدا کرده و آن را تحت کنترل خود در بیاورند. این روش حمله بر روی بسیاری از پروژهها از جمله CreatureToadz، Monkey Kingdom و Fractal استفاده شده است.
برای جلوگیری از کلاهبرداریهای NFT چه کارهایی انجام دهیم؟
حال که در مورد رایجترین کلاهبرداریهای NFT صحبت کردیم، بهتر است در مورد اقدامات لازم برای جلوگیری از به خطر افتادن این گونه کلاهبرداریها نیز صحبت کنیم. در ادامه لیستی از بهترین روشها برای درامان ماندن از خطرات ناشی از هک و کلاهبرداریهای NFT را برای شما آوردهایم.
خودت تحقیق کن (DYOR)
درست خواندید، اولین کار برای انجام دادن این است که خودتان تحقیقات لازم را انجام دهید. متأسفانه اکثر سرمایهگذاران NFT بدون تحقیق و تصمیمگیری آگاهانه با تکیه بر نظرات اینفلوئنسرها در این حوزه فعالیت میکنند. ویدئوهای یوتیوب تنها جنبه سرگرم کنندگی دارند و نمیتوان از آنها به عنوان جایگزینی برای تحقیقات شخصی در مورد اعضای تیم پروژه، فعالیتهای قبلی آنها و ابزار مورد نظر بررسی پروژه استفاده کرد.
از خرید پروژهها با تیمهای ناشناس دوری کنید!
به عنوان یک قاعده کلی، دور ماندن از پروژههایی با بنیانگذاران یا تیمهای ناشناس یا مستعار امنترین راه است. چرا که با ناشناس بودن آنها نمیتوانید بفهمید که آیا آنها در کلاهبرداریها یا راگ پالهای قبلی بودهاند یا خیر. اول از همه، این دادهها شما را قادر میسازد تا اطلاعات بیشتری کسب کنید و فعالیتهای آینده تیم را پیشبینی کنید. دوم، در صورتی که هویت اعضای تیم تنها چند روز پس از راهاندازی پروژه فاش و مشخص شود که در کلاهبرداریهای دیگر شرکت داشتهاند، کل پروژه آسیب میبیند.
فعالیتهای شبکههای اجتماعی پروژه را بررسی کنید
یکی از بهترین اقدامات برای پیشبینی صحت پروژه، بررسی فعالیت شبکههای اجتماعی آن است. با بررسی این شبکهها ببینبد ایا در کمپینهایشان به اینفلوئنسر مارکتینگ متکی هستند یا خیر، اینکه آیا اهداف آینده با سودمندی برای هولدرهای NFT وجود دارد یا خیر. علاوه بر این، تعداد فالوورها ممکن است نشان دهنده سطح علاقه به پروژه باشد، معیار نهایی علاقه، میزان تعاملی است که هر یک از پستهای آنها از جامعه دریافت میکند.
از کیف پولهای جداگانه برای مینت کردن استفاده کنید
داشتن یک کیف پول NFT مجزا برای عملیات مینت کردن یک ان اف تی و اتصال به وب سایتهای پروژه جدید اقدامی هوشمندانه است. به قول معروف هرگز تمام تخم مرغهای خود را در یک سبد قرار ندهید. شما میتوانید به محض مینت شدن NFT مورد نظر، آن را به کیف پول اصلی خود منتقل کنید.
وبسایت و کانالهای رسمی پروژه بررسی کنید
قبل از اتصال کیف پول خود به یک وب سایت، URL را دوباره بررسی کنید. اگر این مرحله را انجام ندهید، ممکن است قربانی کلاهبرداریهای فیشینگ شوید.
آدرس قرارداد مجموعه NFT را بررسی کنید.
در صورتی که آدرس ثانویه از یک NFT و مجموعهای معروف را با قیمتی بسیار پایین دیدید، شک نکنید که کلاهبرداری است. بنابراین، قبل از اینکه تسلیم فومو شوید و روی دکمه خرید کلیک کنید، آدرس قرارداد یا کانترکت آدرس NFT را که میخواهید بخرید در مقابل آدرس قرارداد فهرستشده در وبسایت رسمی پروژه بررسی کنید.
از کیف پولهای سختافزاری استفاده کنید
کیف پولهای سختافزاری بدون شک یکی از مؤثرترین راهها برای محافظت از داراییهای دیجیتالی شما هستند. از آنجایی که کلیدهای خصوصی به جای رایانههای شخصی، در خود دستگاه ذخیره میشوند، از دارایی شما در برابر حملات مخرب محافظت میکنند. در نتیجه، هکرهایی که به کیف پول سختافزاری شما دسترسی ندارند، برای تأیید تراکنشها با مشکل مواجه خواهند شد. این یعنی جابه جایی NFTها بدون اجازه شما امکانپذیر نیست. Trezor و Ledger برخی از بهترین کیف پولهای سختافزاری موجود در بازار هستند.
هرگز کلیدهای خصوصی یا عبارات عبارت بازیابی خود را به کسی ندهید.
انتشار کلیدهای خصوصی به معنی از بین رفتن داراییهای شما است. تنها زمانی باید از ۱۲ کلمه خود استفاده کنید که میخواهید از کیف پول نسخه پشتیبان تهیه کنید یا کیف پول قدیمی را در دستگاه یا مرورگر جدید بازیابی کنید. شما دیگر هیچوقت به کلیدهای خصوصی یا عبارت بازیابی کیف پول ارز دیجیتال خود نیازی نخواهید داشت. اگر کسی برای شما پیامکی ارسال کند که عبارت بازیابی شما را بخواهد تا بتواند یک NFT برای شما ارسال کند، مطمئناً یک کلاهبردار است. علاوه بر این مراقبت پاپ آپهای جعلی متامسک که درخواست عبارت SEED از شما دارند باشید.
هرگز روی لینکهای مشکوک کلیک نکنید.
در هنگام استفاده از دستگاههایی که از آنها برای متصل شدن به کیف پول یا حسابهای ارز دیجیتال خود استفاده میکنید محتاط عمل کنید. با گشت وگذار در وبسایتها و لینکهای مشکوک، گوشی هوشمند شما ممکن است به ویروس یا نرمافزارهای جاسوسی که میتواند MetaMask یا هر کیف پول ارز دیجیتال دیگر را هدف قرار دهد یا رفتار مالی شما را ردیابی کند، آلوده شود. در صورت امکان، تراکنشهای رمزنگاری خود را روی یک دستگاه جداگانه با اتصال اینترنتی جداگانه انجام دهید.
پیامهای شخصی دیسکورد خود را غیرفعال کنید.
اگر قصد دارید برای ایمن کردن لیست سفید خود به سرورهای دیسکورد متعددی بپیوندید یا در جوامع مختلف شرکت کنید، پیشنهاد میکنیم گزینه پیامهای شخصی دیسکورد را غیرفعال یا حداقل محدود کنید. این به میزان زیادی شانس شما در قربانی شدن حملات فیشینگ و کت فیشینگ در دیسکورد کاهش میدهد.
اگر چیزی زیاد از حد خوب بود، حتماً مشکلی در آن وجود دارد.
آخرین اقدام برای جلوگیری از دام کلاهبرداری این است که تا زمانی که خلاف چیزی ثابت شود، به همه چیز مشکوک باشید. اگر چیزی آنقدر خوب بود که باور کردنش برای شما سخت است، پس قطعاً همینطور است. بنابراین بهتر است چیزی را که با آن روبرو میشوید، تأیید کنید.
کلام آخر
به یاد داشته باشید که کلاهبرداران دائماً در حال آزمایش و ایجاد روشهای جدید برای کلاهبرداری هستند؛ بنابراین بهترین راه برای درامان ماندن آموختن اقدامات لازم برای جلوگیری از این گونه کلاهبرداریها است. سعی کنید همیشه مطالب به روز را مطالعه کنید تا با شناخت روشهای جدید از وقوع هر گونه خطر جلوگیری کنید.
نکته: توجه داشته باشید این مقاله صرفا با هدف راهنمایی و آشنایی نوشته شده و آکادمی ارز دیجیتال اوکی ایکس مسئولیتی در مقابل تصمیمات افراد یا عواقب مالی آن ندارد.