معمولا دو کلمه کلاهبرداری و عوام فریبی در کنار هم میآیند. ریشه بیشتر این فریبکاریها، نبود یا کمبود اطلاعات کافی در قربانیان است. پروژه کلاهبرداری کینگ مانی یکی از همین عوام فریبیهاست که اینبار در فضای کریپتوکارنسی و با هدف قراردادن مردم ایران، خاطر تعدادی از کاربران را مکدر کرده است. در این مطلب به معرفی این پروژه میپردازیم؛ اما قطعا هدف ما روایت اتفاقات گذشته نیست، بلکه درس گرفتن از آنهاست.
کینگ مانی چیست؟
«کینگ مانی (King Money) یک ارزدیجیتال است که با هدف انتقال دارایی آسان در صنعت دیجیتال مارکتینگ ایجاد شده است.» این جمله، تعریفی است که سایت رسمی kingmoney.io از خود ارائه کرده است؛ اما حقیقت ماجرا چیست؟ کینگ مانی در سال ۲۰۱۸ با هدف تسهیل در پروژههای نتورک مارکتینگ وارد بازار ارزهای دیجیتال شد.
نام پروژه (نماد) | کینگ مانی (KIM) |
نوع پروژه | سرمایه گذاری در ارز دیجیتال KIM (کلاهبرداری) |
تاریخ شروع فعالیت | آگوست ۲۰۱۹ |
عاملان کلاهبرداری | شرکت شبکهای بادران گستران |
پروژه King Money که کوین آن را با نماد اختصاری KIM میشناسند، در ابتدا شروع به کار، روند رو به رشد خوبی را طی کرد و در اواخر سال ۲۰۲۰ توانست تا حدود ۴۶۲۰ دلار افزایش قیمت داشته باشد. برخی از سایت های اطلاع رسانی، کینگ مانی را یک پروژه شکست خورده خطاب میکنند؛ اما در حقیقت به نظر میآید که این پروژه، هدفی جز کلاهبرداری در ارز دیجیتال نداشته و موفق شده است به اهدافش برسد. در زمان نگارش این مطلب، قیمت هر رمزارز KIM حدود ۱۴۰ دلار است و این روند نزولی، روز به روز در حال تکرار شدن است.
وایت پیپر کینگ مانی
درواقع وایت پیپر یا اوراق سفید، به اسنادی گفته میشود که جزئیات پروژه را برای کاربران مشخص میکند. در یک Whitepaper استاندارد به اهداف پروژه، اعضا تیم توسعه دهنده، نحوه ماین کردن توکن در پروژه هایی که با مکانیزم PoW کار میکنند، برنامه تیم برای رسیدن به اهداف و به بسیاری از اطلاعات دیگر پرداخته میشود.
در اوراق سفید این پروژه که فقط ۶ صفحه دارد، نشان خاصی از یک پروژه باکیفیت به چشم نمیخورد؛ یعنی اگر با کمی دقت به این وایت پیپر نگاه کنیم، میتوانیم لایه هایی از اسکم و کلاهبرداری را مشاهده کنیم که مخاطب را به یاد طرح پانزی میاندازد. در ادامه با بخش بندی هر قسمت از وایت پیپر کینگ مانی به دنبال رد پاهایی میگردیم که اسکم بودن این پروژه را برای ما اثبات کند. این فرآیند به ما در تشخیص پروژه های اسکم کمک خواهد کرد.
حجم وایت پیپر King Money
ممکن است برخی از دوستان، حجم کم وایت پیپر کینگ مانی را اولین عامل شک برانگیز در این پروژه بدانند که حق دارند. در مقایسه با اوراق سفید اتریوم، حجم وایت پیپر کینگ مانی بسیار ناچیز است؛ اما در قیاس با اوراق سفید بیت کوین که فقط ۹ صفحه دارد، حجم وایت پیپر کینگ مانی (۵ صفحه اطلاعات + یک صفحه سفید) قابل تامل است؛ بنابراین، بیشتر تمرکزمان را روی محتوای Whitepaper میگذاریم و فعلا با حجم آن کاری نداریم.
استخراج کینگ مانی
برای استخراج رمزارز KIM از مکانیزم معروف استخراج بیت کوین، SHA-256 استفاده شده است. از همین توضیحات در مییابیم که این ارز دیجیتال را میتوانیم با دستگاه ماینینگ بیت کوین (ایسیک) استخراج کنیم. King money پروسه بسیار مهم ماینینگ را در ۴ خط و به صورت کاملا سطحی خلاصه کرده است که همین موضوع بسیار غیرحرفهای و در نتیجه، شک برانگیز است.
امنیت شبکه King Money
یکی از مهمترین قسمتهایی که یک وایت پیپر استاندارد دارد، پرداختن به موضوع امنیت است. جالب است که در اوراق سفید این پروژه تقریبا هیچ صحبتی از امنیت و راهکارهای تامین آن به میان نیامده است. در Whitepaper آن به این موضوع اشاره شده است که کینگ مانی از بیت کوین سریع تر و در مقابل حمله ۵۱ درصدی بسیار مقاوم است.
حمله ۵۱ درصدی
حمله ۵۱ درصدی زمانی اتفاق میافتد که بیش از نیمی از توان محاسباتی یک شبکه در اختیار یک شخص یا گروهی از ماینرها باشد. فرض کنید میخواهید شبکه بیت کوین را دچار چالش حمله ۵۱ درصدی کنید. برای این کار باید بیش از نیمی از ماینرهای فعال بیت کوین در دنیا را خریداری و نیرو آن ها را تامین کنید؛ قطعا این کار صرفه اقتصادی نخواهد داشت و برای همین است که میگویند امنیت شبکه بیت کوین بسیار زیاد است.
مکانیزم اجماع کینگ مانی چیست؟
بسیار جالب است که کینگ مانی، هیچگونه اطلاعاتی راجع به مکانیزم اجماع کار و امنیت ارائه نکرده است. همانطور که در ابتدا مطلب اشاره کردیم؛ ریشه تمام کلاهبردایها از نبود اطلاعات است. اگر با سیستم این بازار، هرچند محدود آشنا باشید، متوجه اسکم بودن این پروژه خواهید شد.
اگر با سازوکار امنیت شبکه بلاک چین آشنا نیستید و مشغله زیاد، فرصت مطالعه بلاک چین را به شما نمیدهد، پیشنهاد میکنیم که وایت پیپر یکی از رمزارزهای مطرح مثل اتریوم را مطالعه کنید تا با کلاس (سطح) یک ارز دیجیتال استاندارد و واقعی آشنا شوید. برای آن دسته از افرادی که با زبان انگلیسی راحت نیستند، وایت پیپر فارسی بیت کوین (Persian Bitcoin Whitepaper) میتواند گزینه خوبی باشد.
نقشه راه کینگ مانی (Roadmap)
فرض کنید که میخواهید به شهری نا آشنا سفر کنید؛ در این مسافرت به نقشهای نیاز دارید که برای شما مسیر را مشخص کند، نقشه راه، استراتژی یک پروژه در مقابله با مشکلات و رسیدن به اهداف آن است. یکی دیگر از اجزای Roadmap، جدول زمانبندی اهداف است. همانطور که از نامش پیداست، این قسمت از نقشه راه، زمان رسیدن به اهداف را نمایش میدهد. با دقت به سایر وایت پیپرهای استاندارد میتوانید متوجه تفاوت کیفیت اوراق سفید King Money با سایر ارزهای دیجیتال شوید.
در نقشه راه King Money به اطلاعاتی سطحی و ابتدایی شامل تاریخ نوشته شدن وایت پیپر، شروع پروژه، استارت بلاک چین ارزدیجیتال KIM، کامل شدن پروژه، لیست شدن این توکن در سایت کوین مارکت کپ و شبیه به این موارد اشاره شده است. متاسفانه این رودمپ، بیشتر شبیه یک گزارش کار ابتدایی است.
کینگ مانی چگونه مطرح شد؟
یک پروژه واقعی نیازمند داشتن اهداف درست و عامه پسند است؛ حتی میم کوینها (که برای شوخی به وجود آمدهاند) نیز برای خود اهدافی دارند. برای مثال؛ شیبا اینو که این روزها جنجالی به پا کرده است، نیم نگاهی به راه اندازی صرافی غیرمتمرکز دارد یا دوج کوین، خودش را به عنوان رمزارز مبادلاتی برای معاملات کوچک معرفی کرده است.
زمانی که یک پروژه خلق میشود، کار سختی برای جلب اعتماد مردم دارد. کینگ مانی برای جلب نظر کاربران از اهرمی کمک گرفت که باعث شد زودتر از انتظارات به محبوبیت برسد. این پروژه که با هدف تسهیل معاملات شبکههای نتورک مارکتینگ پا به میدان گذاشته بود، زیرمجموعههای خود را که از نیروهای بازاریابی شبکهای بادران بودند، تشویق به خرید و تبلیغ رمزارز KIM کرد.
کینگ مانی (KingMoney) و یوتی بایت (UtByte)
تا اینجا متوجه شدیم که این پروژه در سال ۲۰۱۸ با هدف کمک به کسب و کار بازاریابی شبکهای راه اندازی شده است و اعضای دنیای نتورک مارکتینگ شاغل در ایران از طرفداران این پروژه بودند. کینگ مانی به کاربران خود پیشنهاد میکند که این رمز ارز را روی کیف پول یوتی بایت ذخیره کنند.
یوتی بایت، کیف پول رسمی کینگ مانی است که خود را صرافی ارز دیجیتال معرفی میکند و جالب است بدانید که طبق داده های وبسایت تحلیلی Similar Web، آمار کلی بازدید از این سایت کمتر از ۱۰۰ هزار بازدیدکننده است که برای یک صرافی ارز دیجیتال، آمار بسیار نا امید کنندهای است. اگر به کشورهای بازدید کننده نگاهی بیاندازید، بیشتر آمار بازدید برای کشور آلمان است که البته در واقعیت اینطور نیست. در آماری که مدتها قبل از سایت تحلیلی الکسا گرفته شد، بیش از ۸۰ درصد بازدیدها از سایت یوتی بایت از کشور ایران است که به علت استفاده از VPN، شکل آمار به کلی تغییر کرده است.
صرافی یوتی بایت؛ سندی برای اثبات کلاهبرداری
صرافی UTByte در اوایل ظهور کینگ مانی، اعداد و آماری را نشان میداد که طبق آنها، مارکت کپ KIM از اتریوم نیز بیشتر بود! معلوم نیست که تصور تیم توسعه دهنده از شعور مردم چه بوده است؛ اما آنچه که مشخص است این است که در آن دوره حتی خود اعضا تیم کینگ مانی نیز شناخت خوبی از دنیای رمزارزها نداشته اند که اینگونه آماری را منتشر کردهاند. هرچه بیشتر به این آمار و ارقام توجه کنید، رد پای کلاهبرداری را بیشتر میبینید.
بررسی کینگ مانی در سایت های بین المللی و داخلی
جالب اینجاست که هیچکدام از سایت های خارجی، پروژه King Money را تحلیل نکرده اند. برخلاف رسانه های خارجی، سایت های ایرانی زیادی پروژه کینگ مانی را بررسی کردهاند. این سایت ها به دو بخش تقسیم میشوند؛ بخشی از آنها که در این بین سود میبرند به تمجید از پروژه پرداختهاند و در طرف دیگر، سایت هایی که ارتباطی با پروژه ندارند، حقایق را بیان کردهاند. پیشنهاد میکنیم که قبل از اقدام برای سرمایه گذاری های مشکوک، اخبار آن را در رسانه های معتبر دنبال کنید.
چگونه در دام کلاهبرداری نیافتیم؟
روزانه هزاران انسان در سراسر دنیا در دام پروژه های کلاهبرداری میافتند؛ عامل، شرایط و سازوکار این پروژهها با هم متفاوت است؛ اما تمام این قربانیان یک وجه مشترک با هم دارند. کمبود اطلاعات، اصلی ترین دلیل برای افتادن در دام کلاهبرداران است. پروژهای که با هم بررسی کردیم یکی از پروژه های اسکم ارز دیجیتال بود که متاسفانه هموطنانمان را مورد هدف قرار داد.
دوستان؛ اگر قصد سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال را دارید، حتما قبل از هرگونه اقدامی، اطلاعاتتان را راجع به آن پروژه افزایش دهید. اگر تمام مالباختگان پروژه کینگ مانی، قبل از سرمایه گذاری، کمی راجع به پروژه تحقیق کرده بودند، قطعا سرمایه خود را وارد این پروژه نمیکردند. بررسی وایت پیپر، رصد اخبار و کمی دقت باعث میشود که درصد ضرر و زیان شما به شدت کاهش پیدا کند. امیدواریم که با افزایش اطلاعات عمومی، دیگر شاهد از دست دادن سرمایه خود و اطرافیانمان در پروژه های کلاهبرداری نباشیم.
سوالات متداول
پروژه کلاهبرداری کینگ مانی چیست؟
کینگ مانی یک پروژه اسکم است که در سال ۲۰۱۸ با هدف تسهیل در معاملات کسب و کارهای بازاریابی شبکهای راه اندازی شد.
ارتباط King Money با کییف پول UTByte چیست؟
تیم توسعه دهننده توکن KIM، والت یوتی بایت را به عنوان کیف پول رسمی ارز دیجیتال KIM معرفی کرد و کاربران را به استفاده از این ابزار تشویق کرد. کیف پول یوتی بایت علاوه بر اینکه یک والت کریپتوکارنسی است، خود را به عنوان یک صرافی ارز دیجیتال معرفی میکند.
نکته: توجه داشته باشید این مقاله صرفا با هدف راهنمایی و آشنایی شما با پروژه کینگ مانی نوشته شده است و آکادمی ارز دیجیتال اوکی ایکس مسئولیتی در مقابل تصمیمات یا عواقب مالی آن برای افراد ندارد.
۲ دیدگاه. نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
عالی بود ممنون
خانواده قربانیان… نمیدونم چی بگم!
امیدوارم دقتمونو بیشتر کنیم تا پول ززحمت کشیمونو دو دستی به این دوستان تقدیم نکنیم