اتریوم ۲.۰؛ نجات دهنده بلاک چین اتریوم نسخه یک

اتریوم 2.0؛ نجات دهنده بلاک چین اتریوم

اتریوم ۲.۰ به مجموعه‌ای ارتقا یافته از یک سیستم به هم پیوسته اشاره می‌کند که امنیت، مقیاس پذیری و پایداری آن بیشتر از اتریوم ۱.۰ است. این تعریف، به صورت کاملا خلاصه به مهم ترین ویژگی های اتریوم ۲.۰ اشاره می‌کند. انتظار نمی‌رود با یک تعریف خیلی کوتاه، به مفهوم و تفاوت های اتریوم ۲ پی ببرید. به همین دلیل؛ در ادامه به توضیح مفصلی درباره پروژه ETH 2.0 خواهیم پرداخت.

مشاهده: قیمت لحظه ای اتریوم

نسخه دو اتریوم

اتریوم ۲.۰ که به نام ETH 2.0 یا سرنیتی (Serenity) نیز شناخته می‌شود، ارتقاع اتریوم یک در سطوح مختلف است. در این به روزرسانی کلی، اتریوم مکانیزم قبلی استخراج خود را در سیستم اثبات کار (PoW) با روش اثبات سهام (PoS) جایگزین کرده است.

ETH2 چیست

تا قبل از آن برای استخراج اتریوم از دستگاه های ماینر سخت افزاری کارت گرافیک استفاده می‌شد که سیستم استخراج آن به گواهی اثبات کار معروف است. اتریوم ۱.۰، به جهت استخراج بلاک و افزودن آن به شبکه، به افراد استخراج کننده پاداش می‌داد. این روش با معایب زیادی همراه بود؛ مهمترین تغییر اتریوم نسخه دو، استفاده از مکانیزم اثبات سهام (Proof of Stake) است. اهداف این پروژه،‌ افزایش ظرفیت اتریوم برای معاملات، پایدار شدن شبکه، بهبود امنیت و کاهش هزینه هاست.

حقایق از پشت پرده پروژه اتریوم ۲

هویت اتریوم ۲ به همراه مهم ترین ویژگی های آن در چند جمله و عبارت به صورت زیر خلاصه شده است.

  • مهم ترین ویژگی اتریوم ۲، تغییر مکانیزم اتریوم به مدل اجماع «اثبات سهام» است.
  • در مقایسه با روش قبلی (اثبات کار)، روش جدید، امکان معاملات سریع تر با هزینه کمتری را فراهم می‌کند.
  • روش استفاده شده در نوع ارتقا یافته، بستر سرمایه گذاری و سودآوری را برای کاربران فراهم کرده است.
  • هولدرهای اتریوم می‌توانند اترهای خود را در صرافی های معتبر و محبوب مانند بایننس و کوین بیس سرمایه گذاری کنند.
  • در نسخه جدید، از روشی مرسوم به شاردینگ (Sharding) استفاده می‌شود که با توجه به ساختاری که دارد، به طور باقوه توانایی افزایش تائید و بررسی تراکنش ها را تا ۱۰۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه می‌تواند ارتقا دهد.
  • هزینه های معاملات در شبکه اتریوم ۱/۰ نسبت به سایر شبکه ها بیشتر است. در نسخه جدید، این هزینه ها به طور چشم گیری کاهش یافته است.

شاردینگ (Sharding) چیست؟

فرض کنید که قصد داریم تعداد صد ماشین را از یک خیابان تک لاینی به طول ۱۰۰ متر عبور دهیم. نهایت سرعت هر ماشین با هم یکسان است. چه راه کاری پیشنهاد می‌دهید برای اینکه همان تعداد ماشین را در مدت زمان کمتری به مقصد برسانیم؟ برای دستیابی به این هدف می‌توانید تعداد لاین های خیابان را افزایش دهید. اگر تعداد لاین ها بیشتر شود،‌ تعداد ماشین بیشتری می‌تواند عبور کند. از این راه برای افزایش سرعت بررسی و تایید تراکنش ها در اتریوم ۲.۰ استفاده می‌شود؛ پس از اعمال زنجیره شارد، دیگر نیاز نیست که نودهای کامل در بلاک ها، در صف به صورت متوالی در انتظار تایید شدن باشند. پس از شاردینگ، بلاک ها از حالت سری به شکل موازی و پشت سر هم و در کنار هم قرار می‌گیرند. در این حالت؛ سرعت شبکه تا حد بسیار خوبی افزایش می‌یابد.

شاردینگ اتریوم

شاردینگ با امکانات فعلی، می‌تواند سرعت بررسی و تایید تراکنش ها را تا ۱۰۰۰۰۰ تراکنش بر ثانیه افزایش دهد. این عدد در مقایسه با سایر موارد مشابه، فوق العاده و عالی است. امیدواریم که به زودی شاهد اجرای این طرح در اتریوم ۲ و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر باشیم.

استیکینگ اتریوم ۲

برای استخراج اتریوم دو راه وجود دارد؛ روش مستقیم و روش غیر مستقیم. در روش مستقیم باید نرم افزار اصلی اتریوم ۲ را از سایت رسمی اتریوم دانلود کنید. اطلاعات و جزئیات بیشتر را می‌توانید در ادامه مطالعه کنید.

نقشه راه اتریوم ۲

روش مستقیم

در روش استیکینگ اتریوم باید مقدار مشخصی ارز دیجیتال در شبکه قرار دهید. سرمایه شما تا زمانی که کل اتریوم های موجود آزاد شود، در شبکه قفل خواهد شد. سوال اینجاست که چه مقدار ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری در اتریوم ۲ نیاز است؟ طبق اعلام تیم توسعه دهنده این شبکه، حداقل ۳۲ اتر که در زمان نگارش مقاله معادل با بیش از ۸۵۰۰۰ دلار است نیاز است تا بتوانید استیکینگ اتریوم ۲ را شروع کنید.

مسیر فعالیت در اثبات سهام

علاوه بر داشتن حداقل ۳۲ اتر، باید یک کامپیوتر شخصی با سخت افزارهای نسبتا قدرتمند داشته باشید که به صورت دائمی روشن باشد و کار کند. همانطور که متوجه شدید؛ برای اکثر ما ایرانیان، علی الخصوص جوانان، مهیا شدن همچین شرایطی نسبتا دشوار است.

روش غیرمستقیم

در این روش، باید صبر کنید تا به روز رسانی تکمیل شود، و صرافی های معتبر و والت ها امکان سهام گذاری را برای کاربران خود فراهم کنند. در این شرایط؛ می‌توانید با هر میزانی که مایل بودید در استیکینگ اتریوم شرکت کنید.

سود اثبات سهام اتریوم نسخه دو

در مورد سود استیکینگ اتریوم، حرف و حدیث های متفاوتی به گوش می‌رسد؛ اما همچنان خبری قطعی و رسمی در این مورد منتشر نشده است. طبق گمانه زنی ها، پیشبینی می‌شود بین ۴ الی ۱۰ درصد سود سالیانه به سهامداران تعلق یابد.

سود کشارکت سهام اتریوم

سرمایه گذاری در استیکینگ اتریوم بیشتر مناسب افرادی است که شرایط هولد کردن اتریوم را دارند. سرمایه گذاری روی این پروژه در ایران، ریسک کم اما تلاش زیادی می‌خواهد. به طور قطع تا شروع بهره برداری کامل اتریوم،‌ امکان باز پس گیری سرمایه خود را نخواهید داشت.

نقشه راه (Road Map) اتریوم ۲

اتریوم ۲.۰ برای بهره برداری کامل به سه قدم کلی نیاز دارد. فاز صفر که اولین قدم برای بهره برداری از اتریوم دو بود، در اواخر ۲۰۲۰ و اوایل ۲۰۲۱ اجرا شد؛ اما این که این فازها چیست و در هر مرحله چه اتفاقاتی رقم خواهد خورد را در ادامه با هم مرور خواهیم کرد.

فاز صفر – Bacon Chain

مانند ساختن یک ساختمان بلند، اولین گام، پی ریزی و مهیا کردن بستری برای ساختن ساختمان است. در اولین قدم برای پیاده سازی اتریوم۲،‌ بیکن چین (Bacon Chain) فعال می‌شود. بیکن چین وظیفه نظارت و مدیریت بر دفتر ثبت اطلاعات شبکه را دارد که مکانیزم اثبات سهام (PoS) را در شبکه پیاده سازی می‌کند.
در کنار این سیستم، اتریوم یک، همچنان با مکانیزم اثبات کار (PoW) فعالیت می‌کند تا شکافی بین این دو سیستم متمایز از هم به وجود نیاید. به احتمال بسیار بالا، امکان این وجود دارد که پس از راه اندازی کامل پروژه اتریوم ۲.۰، همچنان استخراج اتریوم ۱ پابرجا بماند.

فاز یک – Shard Chain

دومین قدم در راه اندازی اتریوم ۲ راه اندازی سیستم شاردینگ است. همانطور که گفته شد، این پروژه مانند تاسیس بزرگراه چند لاینی برای کاهش ترافیک است. اگر شاردینگ اتریوم ۲ را مانند یک بزرگراه فرض کنیم، تعداد لاین های آن برابر با ۶۴ مسیر مجزا و هم راستا خواهد بود!

با این تفاسیر؛ تراکنش ها در ۶۴ مسیر جداگانه بررسی و تایید می‌شود. در بدترین حالت سرعت تا ۶۴ برابر بیشتر خواهد شد؛ اما این سیستم به نحوی طراحی شده است که سرعت تایید تراکنش ها و بلاک سازی تا صد ها برابر بیشتر شود. انتظار می‌رود در بهترین حالت، سرعت تا ۱۰۰۰۰۰ برابر افزایش داشته باشد.

فاز دو – The Docking

سومین و آخرین قدم در راه اندازی اتریوم ۲.۰، بهره برداری از پروژه نهایی خواهد بود. به نظر می‌رسد در این قسمت، امکان برداشت و انتقال اتر با اضافه کردن حساب های آن مهیا شود. باید در انتظار راه اندازی مکانیزم شارد با شروع انتقالات و همچنین شاهد فراخوان قراردادها از سمت تیم ETH 2.0 باشیم.

نقشه راه اتریوم

با وجود اینکه پیش بینی می‌شد راه اندازی فاز ۲ تا سال های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ فراهم شود؛ همچنان تا اواسط تابستان ۲۰۲۱‌ (زمان نگارش مقاله) اطلاعات دقیقی از آینده اتریوم ۱.۰ پس از بهره برداری از پروژه Eth 2.0 در دسترس نیست؛ پس از اتریوم ۲.۰ عده‌ای با این توجیه که وجود ماینرهای اتریوم به نفع شبکه است و ماینینگ اتریوم، باعث انگیزه حضور بسیاری از مردم است، در انتظار پابرجا ماندن ETH 1.0 و سیستم اثبات کار هستند و از طرفی دیگر، خیلی ها تصور می‌کنند که ETH 2.0 به این دلیل راه اندازی شد که مکانیزم اثبات کار برای همیشه از شبکه اتریوم حذف شود.

سرنوشت کوین های اتر در اتریوم ۱.۰ چه خواهد بود؟

اختلاف نظر بین کاربران در این زمینه زیاد است. طبق اعلام غیر رسمی از توسعه دهندگان شبکه اتریوم، قرار است تا زمان بهره برداری از پروژه ETH 2.0، استخراج اتر ادامه دار باشد. قرار بر این شده است که اتریوم ۱.۰ دستخوش تغییرات جزئی شود و سیستم آن کمی به روز شود؛ اما چرا؟

بیکن چین طوری طراحی شده است که روی اتریوم ۱.۰ نیز بتواند فعالیت کند. توسعه دهندگان این شبکه می‌گویند که اندکی بهبود برای ETH 1.0 نیاز است تا این پروژه بتواند به عنوان یک شارد از اتریوم ۲.۰ پیاده سازی شود. هنوز این خبر به طور قطعی تایید یا رد نشده است؛ اما احتمال آن زیاد است.

اگر در کیف پول یا صرافی دیجیتال مقداری اتر از طرح یک دارید، جای هیچگونه نگرانی نخواهد بود. کوین های قبلی ارزش خودشان را دارند؛ بنابراین برای اعتبار بخشیدن به آن ها نیاز به هیچ اقدامی نخواهید داشت؛ اگر می‌خواهید که با اترهای قبلی در فرآیند اثبات سهام شرکت کنید، کافیست مقداری از اترهای خود را در قرار داد بکین چین اتریوم ۱.۰ سرمایه گذاری کنید تا وارد فرایند اثبات سهام ETH 2.0 شوید؛ مهم ترین نکته در مورد سرمایه گذاری در پروژه جدید این است که امکان برداشت و باز پس گیری اترهای سرمایه گذاری شده، تا شروع پروژه امکان پذیر نیست. با آغاز فاز دوم، می‌توانید اتر های خودتان را به همراه سود آن برداشت کنید.

چگونه در اثبات سهام اتریوم ۲.۰ شرکت کنیم؟

اثبات سهام اتریوم یک مکانیزم اجماع است که برای تولید بلاک ها به اترهای سرمایه گذاری شده و اعتبار سنج ها نیاز دارد. منظور از اعتبار سنج، انسان هایی هستند که توسط اعضای توسعه دهنده شبکه انتخاب شده اند و حداقل ۳۲ اتر را در قرارداد سپرده گذاری اتریوم ۲.۰ واریز کرده اند.

اتریوم ۲
تولید بلاک در شبکه به دست اعتبارسنج ها انجام می شود. این افراد به صورت همیشگی تغییر می‌کنند. شیوه تعویض اعتبار سنج ها به این صورت است که به صورت تصادفی، یکی از آن ها از استخر سهام (Stake pool) انتخاب می‌شود.
پس از انتخاب شدن شما به عنوان اعتبار سنج، فرصت تولید بلاک را خواهید داشت.

اگر از فرصت به دست آمده استفاده کنید و بلاک سازی کنید، به عنوان استخراج آن به شما پاداشی تعلق می‌گیرد؛ امنیت شبکه ETH 2.0 بسیار بالا است. برای مثال اگر یک اعتبارسنج، سعی بر خدشه دار کردن بلاکی دیگر داشته باشد و برای شبکه دردسرساز شود، مقداری از ۳۲ اتر سرمایه گذاری شده یا تمام آن را از دست خواهد داد.

زمان عرضه اتریوم نسخه ۲

یکی از بیشترین سوالاتی که در شبکه هیا مختلف بین کاربران فعالا در حوزه کریپتوکارنسی رد و بدل می‌شود؛ پرسش درباره زمان دقیق عرضه اتریوم نسخه دو می‌باشد؛ لازم است بدانید که پروژه اتریوم نسخه دو در ژانویه سال ۲۰۲۰ استارت خورده اما تاریخ عرضه رسمی آن به بازار کریپتوکارنسی هنوز مشخص نشده است.

جمع بندی

اتریوم یک ارز دیجیتال است که مانند سایر بخش های دیجیتال نیازمند بهبود و به روز رسانی است. پیشرفت شبکه اتریوم هیچوقت متوقف نخواهد شد و انتظار می‌رود پس از اتریوم ۲.۰، تلاش برای بهبود شبکه همچنان ادامه داشته باشد. به نظر آینده روشنی در انتظار ETH خواهد بود؛ آنچه که مشخص است، این است که تا بهره برداری کامل از ETH 2.0،‌ فرایند ماینینگ اتر در مکانیزم اثبات کار ادامه خواهد داشت؛ اما پس از آن مشخص نیست که سیاست توسعه دهندگان شبکه چه باشد. آیا شروع فاز دوم اتریوم، پایان کار کارت‌های گرافیک خواهد بود؟

سوالات متدوال

سوالات متداول

اتریوم ۲ چیست؟

اتریوم ۲، یک بروزرسانی در بلاک چین اتریوم است که قرار است با هدف کاهش ایرادات اتریوم؛‌ یعنی سرعت کم و کارمزد زیاد وارد بازار شود.

اتریوم ۲.۰ در چه تاریخی منتشر خواهد شد؟

طبق اعلام شبکه Ethereum، فاز یک این پروژه در ۶ ماه اول سال ۲۰۲۲ و فاز دوم آن نیز در همین سال تکمیل خواهد شد.

نمودار کندل استیک اتریوم

۴.۷/۵ - (۸ امتیاز)
نظرات
۲ دیدگاه

۲ دیدگاه. نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

  • سلام یه سوال…
    شبکه ها به چه دلیل از POW به POS مهاجرت میکنن؟ البته دلایل زیست محیطیشو میدونم
    به جز اون دلیل دیگه ای داره؟
    ممنون

    پاسخ
    • علی رضا فروتنی
      ۱۴دی ۱۴۰۰ ۱:۲۶ ب٫ظ

      درود بر شما؛
      علاوه بر مشکلات زیست محیطی،‌ یکی از مهم ترین چالش هایی که مکانیزم اثبات کار به وجود میاره، مشکل مقیاس پذیری شبکست. با مهاجرت به PoS، مقیاس پذیری افزایش پیدا می‌کنه و نسبت به PoW، کمی از امنیت کاسته می‌شه که با فناوری الآن، زیاد چالش برانگیز نیست.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست