سیستم مالی جهانی، به دلیل غیر متمرکز بودن بیت کوین، عدم وابستگی آن با بانکها و مدل جدید اقتصادی، مورد چالش قرار گرفته است. از این رو، دولت، سیستم بانکی و مالی و همچنین قانونگذاران نمیتوانند در این سیستم غیرمتمرکز دخالتی داشته باشند. پس از آنجایی که بیت کوین از دخالت دولتمردان و یا هر شخص ثالث دیگری جلوگیری میکند، پذیرش یا عدم پذیرش آن توسط کشورهای مختلف میتواند بحث برانگیز باشد. دولتها ابزاری برای کنترل و مدیریت یک ارز غیر متمرکز ندارند. با این حال در تلاش برای تحت کنترل درآوردن فرایند گسترش آن هستند. ما در این مقاله به بررسی چرایی تصمیم دولتها در مورد قانونی بودن یا غیر قانونی بودن بیت کوین و همچنین نحوه تعریف و شکلگیری قانونی بودن مدل جدید اقتصادی موجود خواهیم پرداخت.
مشاهده: قیمت لحظه ای بیت کوین
قانونی و غیرقانونی بیت کوین به چه معناست؟
غیرقانونی خلاف قانون است، در حالی که قانونی بودن مجموعهای از هنجارها است که از قانون پیروی میکند. بیت کوین در شرایط فعلی خود نه قانونی است و نه جنایی، زیرا به هیچ سیستمی تعلق ندارد. با این حال، اکثر دولتها به دنبال ایجاد ضوابط و قوانینی برای تعیین وضعیت آن هستند. توجه دولتها به تأثیر بیت کوین و قیمت آن از سال ۲۰۱۴ یا حتی زودتر شروع شد. علاوه بر این، بیت کوین از نظر سرمایهگذاری مشابه به بازار سهام است. در نتیجه دولتهای مانند ایالات متحده، از مالیات بر سرمایه سود میگیرند. مالیات بر سود سرمایه کوتاه مدت بین ۱۰ تا ۳۷ درصد است.
دولتهای برای ایجاد مقررات مختلف میتوانند صرافیهای ارزهای دیجیتال را ممنوع و یا مؤسسات مالی را از معامله با پرداختهای دیجیتالی یا پذیرش آنها منع کنند. صرف نظر از روشهای مختلف قانونگذاری، تنظیم و اجرای کامل قوانین به دلیل غیرمتمرکز بودن بیت کوین دشوار و غیرممکن است.
بیت کوین قانونی چگونه است؟
قانون در مورد بیت کوین به میزان استفاده آزادانه و بدون محدودیت تعیین میشود. وضعیت حقوقی بیت کوین از نحوه بیان قانون مشخص میشود. این قوانین میتواند هم در سیستم مالی و هم در حوزههای خارج آن گنجانده شود. در نتیجه، این مقاله بیت کوین را در صورتی قانونی میداند که افراد بتوانند با وجود تلاش بانکهای مرکزی برای محدود کردن دسترسی به داراییهای دیجیتال، آزادانه آن را معامله کنند.
چه کشورهایی به طور قانونی از بیت کوین حمایت میکنند؟
به گزارش وبسایت hedgewithcrypto بیت کوین در دهه اخیر مورد استقبال بسیاری از مؤسسات نهادی و سرمایهگذاران بوده است. از این رو، دولتها احتمالاً چارچوبهای قانونی ایجاد میکنند که از طریق آن مؤسسات مالی میتوانند فعالیت کنند و به مشتریان خود خدمات ارائه دهند. بنابراین منظور از قانونی بودن بیت کوین، میزان تنظیم و پذیرش آن توسط مؤسسات مالی مرتبط است.
ایالات متحده
در ایالات متحده، بیت کوین تا حدی تنظیم شده و به عنوان کالایی مشمول مالیات توسط سرویس درآمد داخلی طبقهبندی میشده است. به این صورت که صرافیها و مؤسسات مرتبط به ارزهای دیجیتال باید در بورس و اوراق بهادار SEC ثبت نام کنند. لایحه زیرساختهای ۲۰۲۱ نیز جهت مقابله با پولشویی در مورد ارزهای دیجیتال ایجاد شده است.
ایالتهای مختلف نیز به دلیل مزایای خوب گردش مالیات سالانه، در حال تشویق آن هستند. به عنوان مثال، تگزاس با ممنوعیت استخراج چین، از ورود مهاجران استقبال کرد. ایالت وایومینگ نیز یکی از دوستدارن ارزهای دیجیتال است. این ایالت به دنبال ارتقاء نوآوری، مانند ایجاد DAO و ارائه مجوزهای بانکی به صرافیهای رمزنگاری آمریکایی است.
کانادا
در کانادا نیز بیت کوین تحت کنترل است. قانونگذاران با همکاری صرافیهای کانادایی و ارائهدهندگان خدمات ارزهای دیجیتال برای ایجاد چارچوبهای قانونی، همکاری میکنند. کانادا اولین صندوق قابل معامله در بورسهای دیجیتال (ETF) را نیز قانونی کرد.
بر اساس گزارشات منتشر شده، در حال حاضر بیت کوین به عنوان یک کالا در کانادا طبقهبندی شده است که از تخلفات مالیاتی جلوگیری میکند. علاوه بر این، سودهایی که از طریق ارز دیجیتال به دست میآید، به عنوان سود سرمایه گزارش شده و مالیات از آن گرفته میشود.
انگلستان
در انگلستان، هیچ قانون خاصی وجود ندارد که داراییهای دیجیتال را مشروع و یکپارچه با صنعت مالی معرفی کند. با این وجود، بیت کوین در انگلستان به عنوان دارایی شناخته میشود. شایان ذکر است که صرافیهای انگلستان باید در اداره رفتار مالی (FCA) ثبت نام کرده و از قوانین AML پیروی کنند. انگلستان پس از خروج از اتحادیه اروپا، سیستم مالی خود را ایجاد کرده است.
اتحادیه اروپا
ارزهای دیجیتال در اتحادیه اروپا مجاز هستند؛ یعنی افراد مجاز به مالکیت، معامله و ذخیره بیت کوین هستند. با این حال، هر کشوری مقررات مالیاتی و مالیات بر سرمایه خود را وضع میکند. اتحادیه اروپا نیز مانند سایر کشورها قوانینی جهت جلوگیری از پولشویی وضع کرده است. به این معنی که صرافیهای فعال در اتحادیه اروپا باید CDD/KYC را برای کاربران انجام دهند تا قوانین را رعایت کنند.
ژاپن
بیت کوین در ژاپن قانونگذاری شده است و استفاده از آن شرایط خاصی دارد. به عنوان مثال، ژاپن بدون در نظر گرفتن مدت زمانی که دارایی به شکل دیجیتالی نگهداری میشود، مالیات بر سرمایه ندارد. مالیات فقط زمانی اعمال میشود که خرید به فیات تبدیل شود و سود حاصل شود. از آنجا که بیت کوین طبق قانون به عنوان یک دارایی متمایز طبقهبندی میشود، صرافیهای ارزهای دیجیتال در کشور باید با الزامات قانونی از جمله حذف داراییهای ممنوعه مانند رمز ارز Monero مطابقت داشته باشند.
هند
با وجود اینکه بیت کوین در هند قانونی است، اما ارزهای دیجیتال به خوبی کنترل نمیشوند و سرمایهگذاران در خطر کلاهبرداری و هکهای صرافیها هستند. هند به دلیل اینکه هنوز بیت کوین به عنوان پول قانونی به رسمیت شناخته نشده است، هیچگونه مالیاتی در این زمینه نمیگیرد. شکایت RBI در مارس ۲۰۲۰ توسط دادگاه عالی هند حل شد و موقعیت بیت کوین در کشور را تقویت کرد، زیرا RBI دیگر نتوانست برای مشتریان خود در انجام معاملات با شرکتهای کریپتو محدودیت ایجاد کند.
استرالیا
دولت استرالیا ارزهای رمزنگاری شده را در سال ۲۰۱۷ قانونی اعلام کرد و تلاشهای خود را برای ادغام آنها در سیستم مالی گسترش داد. از این رو، افرادی که از بیت کوین استفاده میکنند، مشمول قانون مبارزه با پولشویی در سال ۲۰۰۶ میشوند. همچنین چون به عنوان دارایی شناخته شده است، مشمول مالیات بر سرمایه میشوند.
پذیرش بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال هزینه دارد؛ چرا که دولتهای باری پیشگیری از اقدامات قوانین جدیدی را برای صرافیها تنظیم میکنند. نهادهای نظارتی در استرالیا باعث شدند صرافیهای دیجیتالی کوینهای خصوصی را از مجموعههای خود در سال ۲۰۲۰ حذف کنند.
برزیل
بیت کوین یک دارایی غیر قابل تنظیم در برزیل است، به این معنی که هر کسی میتواند آن را بدون هیچگونه ضمانت یا محافظت از دولت در اختیار داشته و از آن استفاده کند. در ژوئن ۲۰۲۱ لایحه جدیدی برای کنترل ارزهای رمزنگاری شده در این کشور ارائه شد. در صورت تأیید، دولت ۱۸۰ روز فرصت دارد تا چارچوب قانونی مشخصی را برای معاملات ارزهای رمزنگاری شده تقسیم کرده و توسعه دهد.
آرژانتین
در آرژانتین، بیت کوین قانونی تلقی میشود. دولت قوانین و مقرراتی را برای پوشش مالیات و جلوگیری از پولشویی وضع کرده است. در حال حاضر آرژانتین دستوری را به صرافیها یا افراد نداده است، اما قصد دارد پیشنویس لایحه جدیدی را تنظیم کند. رئیس جمهور آرژانتین، آلبرتو فرناندز، از اوت ۲۰۲۱ اشتیاق خود را به رسمیت شناختن ارزهای دیجیتال اعلام کرد. اما از آن زمان تا به حال اقدامی نکرده است.
آفریقای جنوبی
در آفریقای جنوبی، ارزهای دیجیتال تا سال ۲۰۱۴ دارایی نامشهود محسوب میشد. اما در حال حاضر، هدف این کشور گسترش مقررات رمزنگاری و استقبال از ارزهای دیجیتال است. در آفریقای جنوبی، مالکیت و معامله ارزهای دیجیتال از طریق صرافی غیرقانونی نیست و به طور کامل کنترل نمیشوند. آفریقای جنوبی میخواهد قوانین را برای جلوگیری از استفاده مجرمان از بیت کوین و جلوگیری از پولشویی و تروریسم تشدید کند. این کشور همچنین قصد دارد، بانکها را در ارائه داراییهای دیجیتال محدود کند، چرا که این بانکها در دراز مدت بیثباتی مالی ایجاد خواهند کرد.
نیجیریه
تاکنون هیچ قانونی در مورد ارزهای دیجیتال در نیجریه ایجاد و تنظیم نشده است. بنابراین هولد کردن و معاملات بیت کوین در این کشور غیرقانونی نیست. اما بانک مرکزی نیجریه به همه بانکها دستور داده است مشتریانی را که با ارزهای رمزپایه یا صرافیهای دیجیتالی تجارت میکنند، شناسایی کرده و حسابهای آنها را ممنوع یا مسدود کند. علی رغم ممنوعیت بانکی، پذیرش بیت کوین در نیجریه همچنان رو به افزایش است.
کشورهایی که بیت کوین را از نظر قانونی پذیرفته اند:
السالوادور
اولین کشوری که السالوادور را به عنوان پول قانونی به رسمیت شناخت، کشور السالوادور است. در نتیجه، شرکتهایی مانند مک دونالد مجبور میشوند بیت کوین را به عنوان روش پرداخت بپذیرند و این موضوع باعث افزایش استفاده از بیت کوین برای عموم مردم شد. قانونی شدن بیت کوین در ۸ ژوئن ۲۰۲۱ امضا و از ۷ سپتامبر ۲۰۲۱ اجرایی شد.
اوکراین
احتمالاً اوکراین دومین کشوری خواهد بود که بیت کوین را به عنوان پول قانونی میپذیرد. پارلمان در سپتامبر ۲۰۲۱ قانونی شدن بیت کوین را تصویب کرد. تا سال ۲۰۲۳، رئیس جمهور زلنسکیامیدوار است که یک سیستم ارزی دوگانه مشابه سیستم السالوادور ایجاد کند. علاوه بر این، اوکراین قصد دارد با استفاده از روشهای استخراج سبز مانند انرژی هستهای، استخراج بیت کوین را به واقعیتی جدید تبدیل کند.
چه کشورهایی که ارزهای دیجیتال را ممنوع کردهاند؟
چین
چین مخالفت خود را از سال ۲۰۱۷ اعلام کرد. کمپین کریپتو چین در سال ۲۰۲۱ با استناد به فرمان ۲۰۱۷ که عملیات ارزهای دیجیتال را غیرقانونی اعلام کرد، افزایش یافت. به علاوه، این کشور یک قدم فراتر رفت و استخراج بیت کوین را غیرقانونی اعلام کرد که منجر به کاهش هش ریت و خروج ماینرها از کشور شد.
از طرفی بانک مردم چین به دنبال ایجاد ارز دیجیتال ملی خود (یوان) است. این کشور قصد دارد اولین کشوری باشد که ارز دیجیتال ملی را ایجاد میکند. چین بیت کوین را به دلیل غیرمتمرکز بودن آن نمیپذیرد. با این وجود، مردم میتوانند در چین بیت کوین و ارزهای رمزپایه معامله کنند، اما باید از حسابها و مبادلات خارجی استفاده کنند.
بولیوی
بولیوی در سال ۲۰۱۴ دستور منع استفاده از داراییهای دیجیتالی کنترل نشده مانند بیت کوین را صادر کرد.
اندونزی
بیت کوین در سال ۲۰۱۸ به عنوان ابزاری برای پرداخت ممنوع شد. به این صورت که مردم میتوانند آن را خریداری و نگهداری کنند اما از برای پرداخت هزینه محصولات و خدمات موجود در کشور نمیتوانند استفاده کنند.
الجزایر
در سال ۲۰۱۸، الجزایر نگهداری، تملک، استفاده و تجارت بیت کوین و سایر داراییهای دیجیتالی را غیرقانونی اعلام کرد. طبق قانون مالی، هرگونه تخلف از مقررات طبق قانون کشور مجازات میشود.
مصر
بانک مرکزی مصر با اعلام بیانهایی انجام هرگونه فعالیت که بر پایه بیت کوین طراحی شده باشد را در مصر ممنوع کرد. برای کاهش سرمایهگذاری در بیت کوین، بانک مرکزی مصر در ۲۸ مارس اعلام کرد که تنها با ارزهای تحریم شده توسط این بانک سروکار دارد. کسانی که ماده ۲۰۶ قانون نظام بانکی را نقض میکنند با مجازات حبس یا جریمه تا ده میلیون پوند مصر روبرو هستند.
ویتنام
این کشور نیز مانند اندونزی، بیت کوین را به عنوان ابزاری برای پرداخت در کشور ممنوع کرد. افراد و شرکتهای شناسایی شده مبادله با بیت کوین را تا ۲۰۰ میلیون VND جریمه میکنند. وزارت دارایی ویتنام در سال ۲۰۲۱ گروهی را برای بررسی مکانیزم ادغام و پذیرش بیت کوین ایجاد کرد. حدود ۴۰ کشور در دنیا وجود دارد که نسبت به بیت کوین، نظر مساعدی ندارند و بعید نیست که در آیندهای نزدیک، ارزهای دیجیتال را رد یا تایید کنند؛ در ادامه، نگاهی به لیست کوتاه کشورهایی میاندازیم که بیت کوین را غیر قانونی قلمداد کردهاند و در لیست بالا به آنها اشارهای نشده است.
سایر کشورهایی که استفاده از ارزهای دیجیتال را ممنوع کردهاند | تاریخ شروع ممنوعیت |
قطر | ژانویه ۲۰۲۰ |
ترکیه | آوریل ۲۰۲۱ |
بنگلادش | نوامبر ۲۰۲۰ |
مراکش | نوامبر ۲۰۱۷ |
نتیجه پایانی
ارزهای دیجیتال راه زیادی را در پیش دارند و هنوز در بین بسیاری از کشورها جا نیفتادهاند. با این حال، افزایش مقررات برای ارزهای دیجیتال به کاربران آسودگی خاطر میدهد تا بدون دغدغه در محیط بدون ریسک فعالیت کنند. در حال حاضر کشورها بیت کوین را ممنوع و منع میکنند زیرا دولتها نگران از دست دادن کنترل سیستم پرداخت هستند؛ در حالی که دیگران بیت کوین را راه جدیدی برای افزایش جریان پول از طریق مالیات میبینند.
سوالات متداول
چه کشورهای مهمی استفاده از ارزهای دیجیتال را غیر قانونی اعلام کردهاند؟
روسیه، چین، قطر، مراکش، بنگلادش، عراق، مصر، بولیوی و ویتنام از جمله کشورهایی هستند که استفاده از ارزهای دیجیتال را غیر قانونی قلمداد کردهاند.
چه کشورهایی بیت کوین را به عنوان یک ابزار معامله و سرمایه گذاری به رسمیت شناختهاند؟
کشور السالوادور و اوکراین، بیت کوین را به رسمیت شناختهاند.
۲ دیدگاه. نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
درسته که میگن روسیه بیت کوین رو از لیست غیرقانونی خودش حذف کرده؟
درود بر شما؛
اخباری مبنی بر قانونی شدن بیت کوین به عنوان راه پرداخت اعلام شده که مدیر عامل بایننس هم این خبر رو تایید کرد.