همه چیز درباره ارز دیجیتال کاردانو (آدا)

کاردانو چیست؟

 کاردانو از زمان تأسیس خود در سال ۲۰۱۵ به عنوان یکی از ده رمزارز برتر بازار و یکی از دارایی‌های با رشد سریع تبدیل شده است. شبکه کاردانو به دلیل تأکید بر رویکردی تحقیق محور، در میان همتایان خود برجسته است. فن‌آوری این شبکه با سرعت زیادی در حال توسعه بوده و هدف آن پیشی گرفتن از بسیاری از بلاکچین‌ های مطرح در ارایه یک بستر فراگیر است.

مشاهده: قیمت لحظه ای کاردانو

کاردانو چیست؟

کاردانو یک شبکه بلاک چین مبتنی بر اثبات سهام (PoS) است که کاربران را توسط توکن بومی خود (ADA) قادر می‌سازد تا شبکه خود را اداره کرده و در مورد تغییرات پلتفرم خود رای دهند. این بلاکچین عمومی و متن باز به کاربران این امکان را می‌دهد تا قراردادهای هوشمند و پروتکل‌های غیرمتمرکز بسازند.

کاردانو، بلاک چین خود را بعنوان پلتفرم نسل سوم معرفی می‌کند.

کاردانو خود را به عنوان جایگزینی برای اتریوم معرفی کرده اما با تمرکز بر به‌کارگیری تحقیقات علمی برای بروزرسانی پلتفرم خود، خود را از سایر شبکه‌های مشابه متمایز کرده است. این پروژه ادعا می‌کند که «اولین پلتفرم بلاکچینی است که از یک فلسفه علمی و یک رویکرد تحقیق محور استفاده می‌کند.» کاردانو که توسط تیمی به سرپرستی چارلز هاسکینسون ساخته شده است. این بلاک چین خود را بعنوان یک پلتفرم نسل سوم معرفی می‌کند و هدف آن بهبود قابل توجه کاستی‌های نسل اول (بیت‌کوین) و نسل دوم (اتریوم) شبکه‌های بلاک چین است.

تاریخچه پیدایش کاردانو

چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) از بنیانگذاران اتریوم، توسعه کاردانو را از سال ۲۰۱۵ آغاز کرد و سرانجام این پلتفرم را در سال ۲۰۱۷ راه‌اندازی نمود. هاسکینسون به دنبال اختلاف نظر با بنیاد اتریوم، پروژه کاردانو را با همکار سابق خود جری وود (Jerry Wood) آغاز کرد.

کاردانو توسط شرکت Input Output Hong Kong (IOHK) که توسط هاسکینسون مدیریت می‌شود، پشتیبانی می‌گردد. IOHK با استفاده از تیمی از توسعه‌دهندگان خود در سراسر جهان، قصد دارد بین تحقیقات علمی و کاربردهای عملی آنها در بلاکچین، ارتباط بر قرار کند.

نقشه راه کاردانو

هاسکینسون قصد دارد کاردانو را به «یک اکوسیستم متعادل و پایدارتر» برای رمزارزها بدل کند. ADA تنها ارز دیجیتال با «فلسفه علمی و رویکرد تحقیق محور» است که توسط محققان و برنامه‌نویسان دانشگاهی تحت مراحل دقیق بررسی قرار می‌گیرد. کاردانو همانند اتریوم، می‌تواند برای کاربردهایی از جمله قراردادهای هوشمند مورد استفاده قرار گیرد و هدف آن تبدیل شدن به یک سیستم غیرمتمرکز است.

فلسفه نام آدا

توکن بومی کاردانو به نام Ada Lovelace، که از نام ریاضی‌دان قرن نوزدهم و اولین برنامه‌نویس رایانه‌ای و دختر شاعر معروف لرد بایرون، گرفته شده است.

حامیان کاردانو چه کسانی هستند؟

در پروژه کاردانو حامیان و ذینفعان مختلفی دخیل هستند:

  • بنیاد کاردانو – به عنوان یک نهاد غیرانتفاعی و متولی کل پروژه برای کمک به بازار و اطمینان از امنیت بلاک چین عمل می‌کند.
  • IOHK – یک شرکت تحقیق و توسعه در سال ۲۰۱۵ که توسط هاسکینسون و وود تأسیس شد. این شرکت در طراحی و مهندسی بلاک چین Cardano کمک کرده است.
  • Embargo – به عنوان یک نهاد مالی بزرگ برای حمایت مالی از کاردانو و کمک به توسعه آن عمل می‌کند.

جدا از IOHK، این شرکت قراردادی پنج ساله با شرکت بلاک چین Emurgo با هدف بهبود ظرفیت مالی خود امضا نموده است. همچنین کاردانو یک سازمان غیرانتفاعی موسوم به بنیاد کاردانو را تاسیس کرده که از تحقیق و توسعه پروتکل و همچنین گسترش جامعه خود حمایت می‌کند. بنیاد کاردانو قصد دارد از طریق مشارکت با سایر شرکت‌ها، فناوری بلاکچین را استانداردسازی، محافظت و ارتقا دهد. همچنین این سازمان غیرانتفاعی امیدوار است که بتواند قوانینی را پیرامون صنعت رمزارزها و بلاکچین عرضه کند.

نسل‌های بلاک چین

براساس صحبت‌های چارلز هاسکینسون، ما سه نسل از بلاک چین را پشت سر گذاشتیم:

نسل اول: بیت کوین

نسل اول بلاک چین به این دلیل ایجاد شد که همه به دنبال پاسخ یک سوال بودند. آیا می‌تواند شکلی از پول دیجیتال ایجاد کرد که بدون نیاز به واسطه قابل انتقال باشد؟ آیا می‌توان پولی غیر متمرکز ایجاد کرد که بر روی چیزی مانند بلاک چین کار کند؟

ساتوشی ناکاموتو با ایجاد بیت کوین، پاسخی برای این سوالات پیدا کرد. ما سرانجام یک سیستم پولی غیرمتمرکز داشتیم که امکان انجام معاملات همتا به همتا را فراهم می‌کرد. با این حال، ایراداتی اساسی در بیت کوین وجود داشت که مشکل تمام بلاک چین‌های نسل اول است. در این نسل، تنها امکان انجام تراکنش‌های پولی وجود دارد. همچین امکان تعیین شرط برای انجام قرارداد – در صورت اتفاق افتادن دادن یک سری شرایط، وجود ندارد. نسل اول بلاک چین به چیزی نیاز داشت تا سازوکار انجام معاملات را یکپارچه کند.

نسل دوم: اتریوم

راه حل این مشکل مفهوم «قرارداد هوشمند» بود. قرارداد‌های هوشمند به افراد کمک می‌کرد تا پول، سهام یا هر دارایی دیگر را به شکلی شفاف و بدون نیاز به واسطه مبادله کنند. ویتالیک بوترین، خالق اتریوم؛ رهبر اصلی ایجاد و توسعه نسل دوم بلاک چین است. اتریوم به جهان نشان داد که بلاک چین چگونه می‌تواند از یک سازوکار پرداخت ساده به پلتفرمی قدرتمند تبدیل شود.

با این وجود، نسل دوم بلاک چین نیز مشکلاتی داشت. استقبال گسترده از بلاک چین اتریوم، آن را با چالش مقیاس‌پذیری مواجه کرد. همچنین سیستم حکمرانی این بلاک چین‌ها، ایرادات بسیاری داشت. طبق گفته هاسکینسون، اتریوم و اتریوم کلاسیک یک نمونه از مدیریت نادرست و بدون هدف است.

نسل سوم: کاردانو

هاسکینسون فهمیده بود که بلاک چین نیاز به تکامل بیشتر دارد. او با ترکیب ویژگی‌های مثبت بلاک چین نسل اول و دوم و اضافه کردن برخی ویژگی‌های جدید، کاردانو را ایجاد کرد. هدف کاردانو حل سه مشکل اساسی بود:

  • مقیاس‌پذیری
  • قابلیت همکاری
  • پایداری

کاردانو چگونه کار می‌کند؟

بلاک چین کاردانو از دو بخش اصلی تشکیل شده است: لایه پرداختی کاردانو (CSL) و لایه محاسباتی کاردانو (CCL)

لایه پرداختی کاردانو: لایه پرداختی کاردانو (CSL) به عنوان یک دفتر کل حسابرسی عمل می‌کند. این لایه امکان ارسال و دریافت توکن ADA را با حداقل هزینه کارمزد میان کاربران فراهم می‌کند.

لایه محاسباتی کاردانو: لایه محاسباتی کاردانو (CCL) مجموعه‌ای از پروتکل‌ها و در واقع ستون فقرات بلاک چین است. وظیفه این لایه اجرای قرارداد‌های هوشمند، حفظ امنیت و اجرای عملکرد‌های پیچیده‌ای مانند احراز هویت است.

کاردانو از یک پروتکل اثبات سهام (PoS) به نام اوروبروس برای رسیدن به اجماع استفاده می‌کند. اروبروس، امکان ارسال و دریافت ساده و امن آدا در هر زمانی فراهم می‌کند و امنیت قرارداد‌های هوشمند در بلاک چین کاردانو را تضمین می‌کند. همچین با پرداخت پاداش به سهامدارانی که توکن ADA خود را در شبکه استیک کرده‌اند به تضمین اجماع در شبکه کمک می‌کند.

پروتکل اوروبروس

سازوکار پروتکل اثبات کار اروبروس به شکل زیر است:

شبکه به شکل تصادفی چند نود (Node) را برای استخراج بلاک‌های جدید انتخاب می‌کند. این نود‌ها به نام اسلات لیدر (Slot Leaders) شناخته می‌شوند.

بلاک چین به اسلات‌هایی (Slots) تقسیم می‌شود که به هر کدام از آن‌ها یک دوره (Epoch) می‌گویند.

اسلات لیدر‌ها توانایی استخراج تمام یا بخشی از دوره مشخص خود را دارند. کاردانو به هر کاربر که در استخراج یک دوره یا بخشی از آن مشارکت می‌کند، پاداش استخراج پرداخت خواهد کرد.

هر دوره را می‌توان به بی‌نهایت قسمت تقسیم کرد. این ویژگی به این معنی است که بلاک چین کاردانو از نظر تئوری، بی‌نهایت مقیاس پذیر است. کاردانو این امکان را فراهم می‌کند که هر تعداد تراکنش را بدون مشکل پردازش کنید.

بزرگترین مزیت اوروبروس، امنیت قابل اثبات – اثبات ریاضی – آن در انتخاب تاییدکنندگان (Validators) بلاک چین است. ادعای بلاک چین‌هایی که مدعی انتخاب تصادفی تایید کنندگان بلاک‌ها هستند، عملا قابل اثبات نیست. این کار باعث می‌شود تا تمامی دارندگان توکن ADA از شانس منصفانه‌ای برای استخراج و دریافت پاداش آن، برخوردار باشند. الگوریتم اوروبروس، بزرگترین مشکل الگوریتم‌های اثبات کار (PoW) – نیاز به قدرت محاسباتی بسیار زیاد – را برطرف می‌کند. مدل استیکینگ این الگوریتم در هیچ پروتکل بلاک چین PoS دیگری پیدا نمی‌شود.

نود‌ها در بلاک چین کاردانو

یک شبکه بلاک چین، مجموعه‌ای به هم پیوسته از نود‌ها است که برای تایید تراکنش‌ها و ساخت بلاک‌های جدید با یکدیگر توافق و همکاری می‌کنند. نود‌های شبکه کاردانو به ۳ گروه تقسیم می‌شوند:

  • نود‌های mCores – توکن‌های آدا را استیک می‌کنند و در حاکمیت بلاک چین مشارکت می‌کنند.
  • نود‌های Relay – وظیفه ارسال داده‌ها میان نود‌های mCores و اینترنت را دارند.
  • نود‌های Edge – تراکنش‌های ارز دیجیتال را ایجاد می‌کنند.

نود‌های کاردانو بخشی اساسی و پشتیبانی‌کننده، شبکه بلاک چین هستند. این نود‌ها هستند که امکان مشارکت و استفاده شما از بلاک چین Cardano را فراهم می‌کند.

کاربردهای بلاک چین کاردانو

بلاکچین کاردانو، بر ایجاد تراکنش توسط رمزارز بومی خود، ADA تمرکز دارد. همچنین توسعه‌دهندگان قادر به ایجاد اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بر روی این بلاکچین هستند. این سیستم دارای دو لایه است: لایه تسویه حساب و لایه محاسبات. مورد اول برای انتقال ADA بین حساب‌ها و ثبت تراکنش‌ها استفاده می‌شود. مورد دوم شامل قراردادهای هوشمندی است که توسعه‌دهندگان و کاربران برای ساخت برنامه‌های خود به کار می‌گیرند.

کاردانو از مکانیسم اجماع Ouroboros برای تایید تراکنش‌ها استفاده می‌کند. این الگوریتم امکان ایجاد بلاک‌های آغازین و بلاک‌های اصلی را در بلاک چین فراهم می‌کند. بلاک‌های ‌آغازین (Genesis) شامل لیستی از تمام بلاک‌های مرتبط در یک بازه زمانی و بلاک‌های اصلی شامل تمام اطلاعات تراکنش، از جمله به روزرسانی نرم‌افزار و آرا هستند.

زمان به دو بخش اسلات‌های تحت الگوریتم اجماع Ouroboros و دوره تقسیم می شود. در طول هر اسلات، یک لیدر به طور تصادفی تعیین می‌شود که مسئول انتخاب بلاک‌هایی است که به بلاک چین اضافه می‌شوند. فقط نودهای mCore می‌توانند به عنوان لیدر اسلات انتخاب شوند.

قراردادهای هوشمند Cardano

قراردادهای هوشمند، عملگرهایی هستند که توسط کدهایی اجرا و به کاربران اجازه می‌دهند شرایط پرداخت را تعیین کنند. در حال حاضر اتریوم از قراردادهای هوشمند بهره می‌برد و کاردانو این قابلیت را تا اواخر سال جاری راه‌اندازی می‌کند. کاردانو قصد دارد با بلاکچین‌های دیگری که دارای قراردادهای هوشمند هستند رقابت کند. این بروزرسانی با نام هارد فورک آلونزو شناخته می‌شود. این هارد فورک به عنوان بخشی از چشم انداز کاردانو برای حمایت از افراد فاقد بانک، هدف این شبکه فراهم نمودن قابلیت‌های DeFi در کشورهایی مانند اتیوپی است.

در تاریخ ۱۲ آگوست سال ۲۰۲۱، کاردانو اعلام کرد که بروزرسانی آلونزو با موفقیت در دوره (Epoch) 290 انجام شده است. این هارد فورک اجرای قراردادهای هوشمند را برای اولین بار در بلاک چین کاردانو تسهیل می کند.

استیکینگ آدا چیست و چگونه کار می‌کنند؟

این رمز ارز یکی از غیرمتمرکزترین مدل‌های استیکینگ در جهان را ارایه می‌دهد. هولدرهای ADA می‌توانند علاوه بر سود بازار، از استیکینگ آدا نیز پاداش کسب نمایند. هرچه یک هولدر ADA بیشتری سپرده کند، پاداش بیشتری نیز به دست می آورد. کاربران کاردانو می‌توانند با استیکینگ ADA تا ۴.۵ درصد در سال درآمد کسب کنند. این شبکه به شدت متکی به استخرهای استیکینگ است که اطمینان می‌دهد اعتبارسنجان کاردانو غیرمتمرکز باقی بماند.

 هارد فورک آلونزو، اجرای قراردادهای هوشمند را در بلاک چین کاردانو امکان‌پذیر می کند.

افراد می‌توانند توکن‌های خود را در یک استخر سپرده کرده یا برای کسب سود بیشتر استخر خود را راه‌اندازی کنند. در حالی که کاربران از استیکینگ ADA خود بهره‌مند می‌شوند، این مکانیسم به اعتبارسنجان کاردانو اجازه می‌دهد تا بلاک جدیدی ایجاد و تراکنش‌های این شبکه را پردازش کنند. استیکینگ رمزارز بصورت دوره‌ای بوده و پاداش‌ها در فواصل پنج روزه پرداخت می‌شود.

مقایسه آدا و اتریوم

آدا با هدف بهبود مقیاس‌پذیری و رفع مشکلات زیرساختی بیت‌کوین و اتریوم، خود را به عنوان اولین رمزارز نسل سوم معرفی کرد. اگرچه کاردانو و اتریوم در آینده جهش‌های بزرگی خواهند داشت، اما در اینجا ما به چند تفاوت اساسی آنها می‌پردازیم. کاردانو بستر و قابلیت‌هایی مشابه اتریوم را ارائه می‌دهد، اما بر رویکردی تحقیق محور متمرکز است. اتریوم یک پلتفرم برای خلق دارایی و برنامه‌های سفارشی است.

مکانیزم اجماعی که کاردانو از آن بهره می‌برد، بر اساس الگوریتم اثبات سهام است که Ouroboros نامیده می‌شود. این مکانیسم کاربران را قادر می‌سازد در ازای تایید تراکنش‌ها، ADA پاداش بگیرند. پروتکل اجماع آن برای افزایش تمرکززدایی، زمان را به دوره‌ها (epochs) و اسلات‌ها (slots) تقسیم می‌کند. در هر اسلات، یک لیدر به منظور افزودن بلاک‌های جدید به بلاکچین انتخاب می‌شود. کاردانو به کاربرانی که استخرهای را اداره می‌کنند، نیازی ندارد. آنها مجاز به ارائه خدمات فنی به سایر کاربران هستند.

کاردانو اتریوم
سال عرضه جولای ۲۰۱۵ سپتامبر ۲۰۱۵
بنیانگذار چارلز هاسکینسون ویتالیک بوترین
مکانیسم اجماع اثبات سهام (اوروبروس) اثبات کار
مصرف انرژی (سال) ۰.۰۰۰۰۵۲ ترا وات ۱۴.۸۱ ترا وات
کارمزد تراکنش ۰.۱۷ ADA (حدود ۰.۴ دلار) ۰.۰۱۲ ETH (حدود ۴۰ دلار)
حداکثر عرضه ۴۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ نامحدود
قرارداد هوشمند پشتیبانی می‌کند پشتیبانی می‌کند

ارز دیجیتال آدا از کجا بخریم؟

ارز دیجیتال آدا کاردانو (ADA) در بسیاری از صرافی‌های مطرح رمزارزی جهان از جملهBinance ، Coinbase، FTX، Kraken، Gemini، Huobi، Kucoin موجود است. از ADA می‌توان همانند سایر رمزارزها به عنوان یک ذخیره ارزش یا ارسال و دریافت وجوه استفاده کرد. برای نگهداری آدا نیاز به انتخاب و استفاده از یک کیف پول آدا خواهید داشت.

نمودار شمعی کاردانو

سخن آخر

در حال حاضر، اتریوم با مکانیزم اجماع اثبات کار مشابه با بیت‌ کوین فعالیت می‌کند و در حال مهاجرت به سمت اتریوم۲ است که مکانیسم اجماع آن به اثبات سهام تبدیل می‌شود. اتریوم برای مشکل تولید بلاک و پرداخت پاداش به نودهایی با سپرده‌گذاری حداقل ۳۲ اتر (ETH) نیاز دارد.

طبق قوانین نرم‌افزاری کاردانو، تعداد محدودی ADA جهت صدور وجود دارد که این میزان ۴۵ میلیارد کوین تعیین شده است. از طرف دیگر، اتریوم دارای محدودیت عرضه نبوده و عرضه آن سالانه ۴.۵ درصد افزایش می‌یابد. شبکه کاردانو کاربران را قادر می‌سازد وجوه خود را با کمترین هزینه فورا ارسال و دریافت کنند. در مقابل، اتریوم از مفهوم «گس» بهره می‌برد که واحدی جهت اندازه‌گیری کارمزدهای پرداخت شده به ماینرها در ازای پردازش تراکنش‌ها است.

سوالات متدوال

سوالات متداول

ارز دیجیتال آدا چیست؟

توکن آدا ارز دیجیتال بومی شبکه بلاک چین کاردانو است. رمز ارز ADA در حال حاضر سومین ارز دیجیتال بازار است.

هارد فورک کاردانو چیست؟

هارد فورک آلونزو (Alonzo) یک بروزرسانی مهم در شبکه کاردانو است که امکان اجرای قراردادهای هوشمند را فراهم می‌کند.

۴.۴/۵ - (۱۰ امتیاز)
نظرات
۳ دیدگاه

۳ دیدگاه. نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست